erfgoedobject

Eclectisch burgerhuis

bouwkundig element
ID: 217201   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/217201

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Zurenborg: deel Berchem
    Deze bescherming is geldig sinds 10-01-1980

Beschrijving

In 1900 diende D. Van Habost, wonende in de Lange Leemstraat 445, een bouwaanvraag in voor de bouw van een woning in de Transvaalstraat. Er is geen ontwerper vermeld in het bouwdossier.

Het gaat om een eenvoudige, eclectische burgerwoning van twee bouwlagen en drie traveeën onder een leien mansardedak. Lijstgevel met plint in blauwe hardsteen, houten kroonlijst op klossen, rood bakstenen parement met natuurstenen speklagen en kordonlijsten. Segmentbogige muuropeningen met natuurstenen sluitsteen. Op de begane grond, links een brede deur en twee vensters. Dubbele deur, deels beglaasd en voorzien van sierlijk smeedwerk en van glas in lood in het bovenlicht. Op de verdieping werd de centrale houten erker vervangen door een balkon. Boven en onder de zijvensters zijn banden van veelkleurige tegels aangebracht. Alle ramen zijn vervangen; de detaillering van de drie dakvensters is deels verloren gegaan.

De plattegrond in het bouwdossier toont ons de klassieke, eind-19de-eeuwse enkelhuisindeling die we bij zo goed als alle stadswoningen terugvinden. Gang met trappenhuis aan één zijde van de woning, daarnaast een enfilade van drie kamers, in de lagere achterbouw een keuken, slaapkamers op de verdiepingen.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1900 # 106.
  • S.N. 2013: Herwaarderingsplan Zurenborg, deel II: Inventaris, 131.

Bron     : -
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  : 2015


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Eclectisch burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/217201 (Geraadpleegd op 12-08-2020)