Meergezinswoning in art-decostijl

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Berchem
Straat Transvaalstraat
Locatie Transvaalstraat 10, Antwerpen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Herinventarisatie Zurenborg (Antwerpen) (inventarisatie: 01-07-2013 - 30-06-2015).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Meergezinswoning in art-decostijl

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Zurenborg: deel Berchem

Deze bescherming is geldig sinds 10-01-1980.

Beknopte karakterisering

Betrokken personen

Beschrijving

C. Schroeyers, een investeerder uit Lier (Antwerpstraat 15), liet rond 1926 een meergezinswoning bouwen in de Transvaalstraat naar ontwerp van François Dens.

Deze architect, die actief was van omstreeks 1905 tot begin jaren 1950, ontplooide een succesvolle loopbaan in dienst van de burgerij en het bedrijfsleven. Tijdens het interbellum legde hij zich vooral toe op het grotere appartementsgebouw van hoge standing, maar ontwierp ook tal van burgerhuizen en villa's, die in stijl evolueerden van beaux-arts, over art deco naar een zakelijk modernisme. Voor deze kleine opbrengstwoning koos hij voor een eenvoudige art-decostijl.

Het pand telt twee traveeën en drie bouwlagen onder een plat dak. De lijstgevel heeft een plint in blauwe hardsteen en een overkragende houten kroonlijst met modillons. Het parement was wellicht oorspronkelijk van witte natuursteen of van simili-pierre, maar is nu wit overschilderd. De brede venstertravee wordt benadrukt door de driezijdige erker die de verdiepingen verbindt; onderaan eenzelfde ritmering door het drielicht. De erker is boven en onder versierd met eierlijsten. In de smalle deurtravee valt de fraai uitgewerkte deur op, in een brede, getrapte omlijsting in blauwe hardsteen. Het smeedijzerwerk in de deur is uitgewerkt in florale art deco. Het schrijnwerk van de deur en de vensters op de begane grond is bewaard, boven is het vervangen.

De woning was onderverdeeld in drie appartementen, met op elke bouwlaag een enfilade van drie kamers, met achteraan een keuken, badkamer en terras. De doorsnedes in het bouwdossier laten zien dat de binnendeuren oorspronkelijk waren voorzien met fijne houten roedeverdeling in ruitvorm.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 961 # 8236.
  • S.N. 2013: Herwaarderingsplan Zurenborg, deel II: Inventaris, 136.

Bron: -

Auteurs: Hooft, Elise

Datum tekst: 2015

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Transvaalstraat

Transvaalstraat (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.