erfgoedobject

Eclectisch burgerhuis

bouwkundig element
ID: 217213   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/217213

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Zurenborg: deel Berchem
    Deze bescherming is geldig sinds 10-01-1980

Beschrijving

Architect Louis Hamaide ontwierp deze eclectische burgerwoning in 1895 voor de zussen A. en R. De Block. Naar materiaalgebruik in de voorgevel, is het vergelijkbaar met de naastgelegen woning die hij een jaar later tekende voor de Naamlooze Maatschappij voor het bouwen der Burgerhuizen in het Oostkwartier. De woning De Block is echter meer bescheiden van opzet.

De woning telt drie travee├źn en twee bouwlagen onder leien mansardedak, met in de deurtravee een oeil-de-boeuf en in de venstertravee een breed dakvenster met vleugelstukken en een fronton. Eenvoudig opzet van de gevel, met een blauwe hardstenen plint en een parement van witte baksteen, afgewisseld met hardsteen voor banden, voor het brede balkon op de eerste verdieping, voor borstweringen en entablementen. Kleur in de gevel wordt gebracht door een aantal tegelfriezen, met florale art-nouveaumotieven boven de puilijst en met een Delfts blauw motief onder de kroonlijst. De houten kroonlijst is gekornist ter hoogte van het vensterrisaliet. Verder accent op het vensterrisaliet door het brede, hardstenen balkon met vaasbekroning, steunend op geribde sokkels. Rechthoekige muuropeningen met bewaard schrijnwerk, op de begane grond met later aangebrachte rode glazen ruitjes.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1895 # 1718.
  • S.N. 2013: Herwaarderingsplan Zurenborg, deel II: Inventaris, 155.

Bron     : -
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  : 2015


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Eclectisch burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/217213 (Geraadpleegd op 31-05-2020)