Burgerhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl

Beschrijving

Deze burgerwoning in neo-Vlaamserenaissance-stijl werd in 1897 getekend door architect Albert Arnou voor rekening van M. Van der Spriet, die toen in de Draakstraat in Zurenborg woonde.

Arnou was een van de meest productieve architecten in Zurenborg, waar hij in alle toen populaire bouwstijlen ontwerpen tekende, zowel neoclassicisme, eclecticisme als neo-Vlaamserenaissance. Als aandeelhouder van de 'Naamlooze Maatschappij voor het bouwen der Burgerhuizen', de bouwmaatschappij die Zurenborg ontwikkelde, heeft hij veel projecten in hun opdracht gerealiseerd, maar heeft hij ook zelf veel geïnvesteerd in de wijk, in woningen bestemd voor verkoop en verhuur. Voor deze woning werkte hij in opdracht van een particulier.

Het is een bescheiden woning van twee traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak, één van de kleinste huizen in de Transvaalstraat, die gekenmerkt wordt door haar grote, vaak half vrijstaande burgerwoningen. Het huis heeft een rood bakstenen parement op hardstenen plint, met gebruik van witte natuursteen voor sierbanden, lateien, sluit- en hoekstukken bij de vensters. De gevel van de woning werd zeer verzorgd uitgewerkt, met veel aandacht voor de kroonlijst, die ver overkraagt en daarbij steunt op originele, verfijnde modillons, en centraal een uitsparing heeft voor het dakvenster met fronton en topstukken. Dat dakvenster is geflankeerd door twee dakkapellen.

Op de begane grond, rechts de voordeur in natuurstenen omlijsting en met vierkant bovenlicht met ontlastingsboog. Ook een ontlastingsboog voor het benedenvenster, dat rechthoekig is met een natuurstenen latei. Twee identieke bovenvensters, rechthoekig onder natuurstenen latei, ijzeren stang als borstwering en met korfbogig blind boogveld, gevuld met siermetselwerk. Het schrijnwerk van deur en vensters is gaaf bewaard.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1897 # 1269.
  • S.N. 2013: Herwaarderingsplan Zurenborg, deel II: Inventaris, 156.