Café Den Hertog

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Café Den Hertog

Beschrijving

Geheel gevormd door café Den Hertog met appartementen op de verdiepingen in neorenaissancestijl, gelegen op de hoek van de Cogels-Osylei en de Uitbreidingstraat. In opdracht van Desiré Pellegroms, Jos Nauwelaerts en Aloïs Van Boxelaer, tekende architect André Forton in 1911 het ontwerp. In datzelfde jaar ontwierp Forton voor dezelfde drie opdrachtgevers een café en winkel in neo-Vlaamserenaissance-stijl in de Nieuw-Parkwijk Den Brandt.

Actief als architect in Antwerpen van omstreeks 1905 tot 1935, behoort het complex tot het vroege oeuvre van Forton. Destijds gevestigd in Zurenborg, lijkt hij vóór de Eerste Wereldoorlog vooral in deze wijk actief te zijn geweest. Van zijn architectuurproductie is echter weinig gekend. Samen met het café op de tegenoverliggende hoek, vormt dit hoge hoekpand de toegang tot de Cogels-Osylei vanaf Berchem station en de singel.

Het pand telt vier bouwlagen en twee traveeën in de Cogels-Osylei, een afgeschuinde hoektravee en zes traveeën in de Uitbreidingstraat. De rode bakstenen lijstgevel is verlevendigd met witte natuursteen voor het parement van de begane grond, voor kordonlijsten en voor de opvallende omlijstingen van de bovenvensters. Op de begane grond is de gelagzaal van het café geopend door zes segmentbogige deurvensters. De achterliggende keuken heeft twee guillotinevensters in de meest rechtse traveeën in de Uitbreidingstraat. De hoektravee, met toegang tot het café, is bekroond met een natuurstenen gebogen fronton met de naam van het café "Den Hertog". Erker op de eerste verdieping en balkondeur met fronton op de tweede verdieping.

Accentuering van de vierde travee in de Uitbreidingstraat, waar de deur zit die toegang geeft tot het trappenhuis naar de bovenliggende appartementen. Regelmatige vormgeving van de verdiepingen, met rechthoekige vensters in natuurstenen omlijstingen in neorenaissancestijl. De vensters op de eerste en tweede verdieping allemaal met versierde borstwering; op de tweede verdieping een klein balkon met smeedijzeren leuning. De appartementen beslaan telkens een volledige verdieping met een eigen bordes, een woonkamer op de hoek, een keuken en twee slaapkamers.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 956 # 3221.
  • S.N. 2013: Herwaarderingsplan Zurenborg, deel II: Inventaris, 176.