Gesloten hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Gingelom
Deelgemeente Montenaken
Straat Langstraat
Locatie Langstraat 18-20, Gingelom (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Gingelom (actualisaties: 10-09-2007 - 11-09-2007).
  • Adrescontrole Gingelom (adrescontroles: 09-11-2007 - 09-11-2007).
  • Inventarisatie Gingelom (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Gesloten hoeve uit de tweede helft van de 19de eeuw, opgesplitst in twee delen.

Bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen) rondom een rechthoekig, geplaveid erf met mestvaalt. Noordvleugel met overluifelde, korfboogvormige inrijpoort in een verankerde kalkstenen omlijsting, geflankeerd door lage varkensstallen, voorzien van rechthoekige, gekoppelde kalkstenen deurtjes.

Ten oosten, boerenhuis van drie traveeën en twee bouwlagen (nok loodrecht op de straat). Verhoogde begane grond met kalkstenen keldergaten. Rechthoekige muuropeningen in kalkstenen omlijstingen op de benedenverdieping, getoogde vensters onder strekse latei op de bovenverdieping. Recent woonhuis opgetrokken rechts van het oude.

De westvleugel omvat de stallingen: getoogde vensters en rechthoekige deuren in vlakke kalkstenen omlijsting. Ten zuiden, dubbele dwarsschuur met bakstenen korfboogpoorten, waarvan de linkse werd aangepast.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Langstraat

Langstraat (Gingelom)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.