Appartementsgebouw in art-decostijl

Beschrijving

In 1925 ontwierp architect Robert Soebert dit appartementsgebouw in art deco voor Willem De Vries, een diamanthandelaar uit de Boomgaardstraat 69 in Antwerpen. Soebert werkte voor het naastgelegen appartementsgebouw en voor een woning in de Velodroomstraat in opdracht van de Luwemburgse diamantbewerkster Suzanne Klecker (Kierelshof, 1889-Berchem, 1941) die destijds op hetzelfde adres woonde als De Vries, zonder gehuwd te zijn.

Robert Soebert was slechts een tiental jaar als architect actief. Vóór de Eerste Wereldoorlog opgeleid als bouwkundig tekenaar, vestigde hij zich na zijn huwelijk in 1919 als bouwmeester te Berchem. De realisaties die we van hem kennen zijn getekend in een verzorgde, zuivere art-decostijl.

Het appartementsgebouw is een symmetrisch opgebouwd geheel van drie brede traveeën en zes bouwlagen onder een mansardedak. De begane grond is uitgewerkt als sokkel voor het gebouw en is bekleed met witte natuursteen. Centrale mijtervormige deur geflankeerd door twee natuurstenen decoraties in natuursteen. De traveeën links en rechts zijn in getrapte natuurstenen sierlijsten gevat. Centrale deur en poort links met art-deco-ijzerwerk.

De verdiepingen, opgebouwd uit een vlakke centrale travee en twee flankerende venstertraveeën met over de volledige gevel doorlopende halfronde erkers, hebben een gecementeerd en beschilderd parement. Voor alle rechthoekige vensters op de verdiepingen, art-deco-borstweringen in smeedijzer. De twee zijtraveeën zijn bekroond door in- en uitzwenkende geveltoppen met grote vensters, wat het voorkomen van dit appartement bepaalt.

Het lage gelijkvloers bevat de centrale hal en in de linker travee de doorgang naar de achterliggende kelders. Naast de doorgang een kleine loge en keuken voor de huisbewaarder. In de rechterhelft een appartement met voorkamer, eetplaats en veranda in de rechter travee en een keuken en hal achter de inkomhal van het appartement; de slaapkamers bevinden zich op de eerste verdieping.

Elk appartement heeft een private hal achter de traphal. Elke flat bestaat uit een enfilade van voorkamer, eetkamer en terras in de zijtravee, en een keuken achter de centrale inkomhal. Twee types appartementen worden gecombineerd. In de linker helft van het gebouw hebben de appartementen drie slaapkamers en een kleine badkamer in de lange achterbouw. De appartementen in de rechter helft van het gebouw zijn duplexen, met op de eerste, derde en vijfde verdieping de slaap- en badkamers.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 956 # 7558, 956 # 7643.
  • S.N. 2013: Herwaarderingsplan Zurenborg, deel II: Inventaris, 184.