erfgoedobject

Appartementsgebouw in art-decostijl

bouwkundig element
ID: 217226   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/217226

Juridische gevolgen

Beschrijving

In 1924 ontwierp architect Robert Soebert dit appartementsgebouw in art deco voor Suzanne Klecker, die woonde in de Boomgaardstraat 69 in Antwerpen. Willem De Vries, de opdrachtgever van het naastgelegen appartementsgebouw, eveneens een ontwerp van Soebert, woonde op hetzelfde adres en was vermoedelijk haar echtgenoot. Soebert tekende voor Klecker in 1928 ook een woning in de Velodroomstraat.

Robert Soebert was slechts een tiental jaar als architect actief. Vóór de Eerste Wereldoorlog opgeleid als bouwkundig tekenaar, vestigde hij zich na zijn huwelijk in 1919 als bouwmeester te Berchem. De realisaties die we van hem kennen zijn getekend in een verzorgde, zuivere art-decostijl.

Het appartement dat gerealiseerd is, is slechts de helft van het ontwerp: de linker helft van het symmetrisch opgebouwde appartement is niet gebouwd, omdat daar een jaar later werd gestart met een groot appartementsgebouw voor De Vries, ook getekend door Soebert.

Het huidige appartementsgebouw bestaat uit twee ongelijk behandelde traveeën en vier bouwlagen onder een mansardedak. Op een plint in blauwe hardsteen, een beschilderd gecementeerd parement. Smalle deur- en traptravee rechts, bestaande uit een kleine portiek op de begane grond in een brede hardstenen omlijsting en een over de hele hoogte van de gevel doorlopende driezijdige erker met smalle rechthoekige vensters, afgewisseld met verdiepte panelen met florale versiering in art deco. Vlakke, brede venstertravee die in een verdiept rondbogig muurveld is gevat, met rechthoekige en één rondboogvenster, waartussen vlakke muurdammen met kleine art-decoversieringen.

Op elke verdieping één appartement, telkens met dezelfde, zeer klassieke indeling. Rechts de inkom- en traphal, waarachter voor elk appartement een private hal. In de brede venstertravee, enfilade van woonkamer, eetplaats en veranda. Achter de hal zitten de keuken, de badkamer en twee slaapkamers.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 961 # 7230.
  • S.N. 2013: Herwaarderingsplan Zurenborg, deel II: Inventaris, 185.

Bron     : -
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  : 2015


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Appartementsgebouw in art-decostijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/217226 (Geraadpleegd op 17-11-2019)