Burgerhuis in art deco

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Berchem
Straat Velodroomstraat
Locatie Velodroomstraat 38, Antwerpen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Herinventarisatie Zurenborg (Antwerpen) (inventarisatie: 01-07-2013 - 30-06-2015).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis in art deco

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Zurenborg: deel Berchem

Deze bescherming is geldig sinds 10-01-1980.

Beknopte karakterisering

Typologieburgerhuizen
Stijlart deco
Dateringinterbellum

Beschrijving

Burgerhuis in sobere art deco, gebouwd rond 1927 in opdracht van Georges Geens, die in Zurenborg woonde in de Dolfijnstraat 31. Voor het ontwerp van de woning sprak hij een bouwmeester aan die in zijn straat woonde op nummer 28; de handtekening van de bouwmeester is onleesbaar in het dossier.

De woning telt drie bouwlagen en drie traveeën, onder een leien mansardedak. De lijstgevel is bekleed met een wit natuurstenen parement, op plint in blauwe hardsteen en met een houten kroonlijst. De indeling van de begane grond is gewijzigd sinds het ontwerp: het brede venster rechts was oorspronkelijk een garagepoort. Brede deur en poort met dezelfde spiegelboog, oorspronkelijk allebei met sierlijk art-deco-smeedijzer. De bel-etage is geaccentueerd door een gevelbrede bow-window met drie rechthoekige vensters, en bekroning met een smeedijzeren balkonleuning in art deco. Bovenverdieping met drie eenvoudige rechthoekige vensteropeningen. Centraal dakvenster op de mansarde.

De woning kende een typische bel-etage-indeling, die wellicht door de verwijdering van de garage ondertussen is gewijzigd. Op de begane grond geeft het bouwdossier de hal en een ruime garage weer, waarachter zich een bureel, een "stalenkamer" en een wasplaats bevonden. Op de bel etage zijn de kamers georganiseerd rondom de gevelbrede, centrale traphal. Aan straatkant het salon, daarachter de hal, de eetkamer en een bureel; aan tuinzijde keuken en veranda. Op de verdieping zitten drie slaapkamers en een badkamer naast de traphal. De mansardeverdieping biedt plaats aan drie kamers.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 961 # 8870.
  • S.N. 2013: Herwaarderingsplan Zurenborg, deel II: Inventaris, 221.

Bron: -

Auteurs: Hooft, Elise

Datum tekst: 2014

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Velodroomstraat

Velodroomstraat (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.