erfgoedobject

Burgerhuis in art deco

bouwkundig element
ID: 217229   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/217229

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis in art deco
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Zurenborg: deel Berchem
    Deze bescherming is geldig sinds 10-01-1980

Beschrijving

Burgerhuis in sobere art deco, gebouwd rond 1927 in opdracht van Georges Geens, die in Zurenborg woonde in de Dolfijnstraat 31. Voor het ontwerp van de woning sprak hij een bouwmeester aan die in zijn straat woonde op nummer 28; de handtekening van de bouwmeester is onleesbaar in het dossier.

De woning telt drie bouwlagen en drie travee├źn, onder een leien mansardedak. De lijstgevel is bekleed met een wit natuurstenen parement, op plint in blauwe hardsteen en met een houten kroonlijst. De indeling van de begane grond is gewijzigd sinds het ontwerp: het brede venster rechts was oorspronkelijk een garagepoort. Brede deur en poort met dezelfde spiegelboog, oorspronkelijk allebei met sierlijk art-deco-smeedijzer. De bel-etage is geaccentueerd door een gevelbrede bow-window met drie rechthoekige vensters, en bekroning met een smeedijzeren balkonleuning in art deco. Bovenverdieping met drie eenvoudige rechthoekige vensteropeningen. Centraal dakvenster op de mansarde.

De woning kende een typische bel-etage-indeling, die wellicht door de verwijdering van de garage ondertussen is gewijzigd. Op de begane grond geeft het bouwdossier de hal en een ruime garage weer, waarachter zich een bureel, een "stalenkamer" en een wasplaats bevonden. Op de bel etage zijn de kamers georganiseerd rondom de gevelbrede, centrale traphal. Aan straatkant het salon, daarachter de hal, de eetkamer en een bureel; aan tuinzijde keuken en veranda. Op de verdieping zitten drie slaapkamers en een badkamer naast de traphal. De mansardeverdieping biedt plaats aan drie kamers.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 961 # 8870.
  • S.N. 2013: Herwaarderingsplan Zurenborg, deel II: Inventaris, 221.

Bron     : -
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  : 2014


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Burgerhuis in art deco [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/217229 (Geraadpleegd op 23-10-2019)