erfgoedobject

Eclectisch burgerhuis

bouwkundig element
ID: 217230   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/217230

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Zurenborg: deel Berchem
    Deze bescherming is geldig sinds 10-01-1980

Beschrijving

In 1922 gaf Van Bladel de opdracht aan "La Construction Economique" om dit burgerhuis in eclectische stijl te realiseren. Het oorspronkelijke parement van de woning was wellicht van natuursteen, maar werd later wit overschilderd. Het natuurstenen parement is net als de balustrades van balkon en de attiek, een zeer conventioneel architectuurkenmerk, verwijzend naar de beaux-artsstijl.

De woning telt drie travee├źn en drie bouwlagen onder plat dak. De lijstgevel heeft een plint in blauwe hardsteen, waarin twee keldervensters en een voetenschraper zijn verwerkt. Rechthoekige muuropeningen op de begane grond, met links de deur, waarnaast twee vensters. Nadruk op de tweede bouwlaag door het brede centrale deurvenster met de afgeronde bovenhoeken en het balkon, geflankeerd door twee smalle rechthoekige vensters. Op de bovenverdieping drie eenvoudige rechthoekige vensters.

Het schrijnwerk van ramen en deur is vervangen, naar oud model, waarbij de kleine roedeverdeling van de bovenlichten werd overgenomen.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 961 # 6736.
  • S.N. 2013: Herwaarderingsplan Zurenborg, deel II: Inventaris, 235.

Bron     : -
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  : 2014


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Eclectisch burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/217230 (Geraadpleegd op 29-05-2020)