erfgoedobject

Eclectisch ensemble

bouwkundig element
ID: 217232   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/217232

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch ensemble
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Zurenborg: deel Berchem
    Deze bescherming is geldig sinds 10-01-1980

Beschrijving

Dit eclectische ensemble van twee burgerhuizen werd rond 1901 gebouwd in opdracht van Jules Van de Moer, die toen woonde in de Goudbloemstraat 15 in Antwerpen.

Het is een symmetrisch opgesteld ensemble, dat door de centrale plaatsing van de twee deurtraveeën onder een gekoppeld dakvenster met breed gebogen fronton, met de illusie speelt van een groot, breed herenhuis. De woningen tellen elk drie traveeën en twee bouwlagen onder een leien mansardedak met dakvensters. De lijstgevels kregen een rood bakstenen parement met natuurstenen speklagen, op een blauwe hardstenen plint. Bouwstijl en materiaalgebruik sluiten aan bij de talrijke modelensembles die de Naamlooze Maatschappij voor het bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier in die periode op Zurenborg bouwde, om op die manier de private bouwheren in de gewenste stijlrichting te sturen.

De nadruk ligt bij dit ensemble op het dubbele deurrisaliet centraal in het ensemble. Segmentbogige deuren in een iets dieper liggende deuropening, op de verdieping een rondboogvenster met witte natuurstenen waterlijst. In de venstertraveeën segmentboogvensters op de begane grond, boven gekoppelde drielichten onder een natuurstenen waterlijst. Bij nummer 13 is het schrijnwerk gaaf bewaard, met uitzondering van het dakvenster. Van nummer 15 verdween de originele deur en de ramen op de verdieping.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1901 # 867.
  • S.N. 2013: Herwaarderingsplan Zurenborg, deel II: Inventaris, 243.

Bron     : -
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  : 2015


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Eclectisch ensemble [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/217232 (Geraadpleegd op 19-08-2019)