Eclectisch ensemble

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Berchem
Straat Waterloostraat
Locatie Waterloostraat 13-15, Antwerpen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Herinventarisatie Zurenborg (Antwerpen) (inventarisatie: 01-07-2013 - 30-06-2015).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Eclectisch ensemble

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Zurenborg: deel Berchem

Deze bescherming is geldig sinds 10-01-1980.

Beknopte karakterisering

Typologieburgerhuizen
Stijleclecticisme
Dateringvóór WO I

Beschrijving

Dit eclectische ensemble van twee burgerhuizen werd rond 1901 gebouwd in opdracht van Jules Van de Moer, die toen woonde in de Goudbloemstraat 15 in Antwerpen.

Het is een symmetrisch opgesteld ensemble, dat door de centrale plaatsing van de twee deurtraveeën onder een gekoppeld dakvenster met breed gebogen fronton, met de illusie speelt van een groot, breed herenhuis. De woningen tellen elk drie traveeën en twee bouwlagen onder een leien mansardedak met dakvensters. De lijstgevels kregen een rood bakstenen parement met natuurstenen speklagen, op een blauwe hardstenen plint. Bouwstijl en materiaalgebruik sluiten aan bij de talrijke modelensembles die de Naamlooze Maatschappij voor het bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier in die periode op Zurenborg bouwde, om op die manier de private bouwheren in de gewenste stijlrichting te sturen.

De nadruk ligt bij dit ensemble op het dubbele deurrisaliet centraal in het ensemble. Segmentbogige deuren in een iets dieper liggende deuropening, op de verdieping een rondboogvenster met witte natuurstenen waterlijst. In de venstertraveeën segmentboogvensters op de begane grond, boven gekoppelde drielichten onder een natuurstenen waterlijst. Bij nummer 13 is het schrijnwerk gaaf bewaard, met uitzondering van het dakvenster. Van nummer 15 verdween de originele deur en de ramen op de verdieping.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1901 # 867.
  • S.N. 2013: Herwaarderingsplan Zurenborg, deel II: Inventaris, 243.

Bron: -

Auteurs: Hooft, Elise

Datum tekst: 2015

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Waterloostraat

Waterloostraat (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.