erfgoedobject

Art-nouveauburgerhuis

bouwkundig element
ID
217233
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/217233

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Art-nouveauburgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Zurenborg: deel Berchem
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Deze woning in sobere art nouveau dateert van de eerste jaren van de 20ste eeuw. Een bouwdossier vonden we niet terug, waardoor we bouwjaar, architect en opdrachtgever niet kennen. De woning past met materiaalkeuze en vormgeving in het straatbeeld van de Waterloostraat, waar voluit gekozen werd voor de populaire art nouveau. Deze woning is hier een zeer eenvoudig voorbeeld van, dat enkel in de eerste verdieping de standaardvormgeving verlaat.

De woning telt twee traveeën en drie bouwlagen onder plat dak. Gele bakstenen lijstgevel met sierbanden in zwarte geglazuurde baksteen. Plint in blauwe hardsteen, houten kroonlijst. Klassieke indeling van de begane grond, met segmentbogige deur en venster, die een rollaag hebben in zwart-gele baksteen. Schrijnwerk van deur en vensters is bewaard: deels beglaasde deur met smeedijzeren traliewerk en bovenlicht, guillotinevenster.

Op de eerste verdieping een breed segmentbogig venster in art nouveau: in zwierige belijning uitgewerkte, smeedijzeren borstwering en breed rondboogveld met siermetselwerk. Bovenverdieping met drie eenvoudige rechthoekige vensters; de anderskleurige baksteen wijst op een aanpassing van deze bouwlaag. Het schrijnwerk van de bovenvensters is vernieuwd.

  • S.N. 2013: Herwaarderingsplan Zurenborg, deel II: Inventaris, 244.

Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Art-nouveauburgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/217233 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.