erfgoedobject

Art-nouveauburgerhuis

bouwkundig element
ID: 217233   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/217233

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Art-nouveauburgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Zurenborg: deel Berchem
    Deze bescherming is geldig sinds 10-01-1980

Beschrijving

Deze woning in sobere art nouveau dateert van de eerste jaren van de 20ste eeuw. Een bouwdossier vonden we niet terug, waardoor we bouwjaar, architect en opdrachtgever niet kennen. De woning past met materiaalkeuze en vormgeving in het straatbeeld van de Waterloostraat, waar voluit gekozen werd voor de populaire art nouveau. Deze woning is hier een zeer eenvoudig voorbeeld van, dat enkel in de eerste verdieping de standaardvormgeving verlaat.

De woning telt twee travee├źn en drie bouwlagen onder plat dak. Gele bakstenen lijstgevel met sierbanden in zwarte geglazuurde baksteen. Plint in blauwe hardsteen, houten kroonlijst. Klassieke indeling van de begane grond, met segmentbogige deur en venster, die een rollaag hebben in zwart-gele baksteen. Schrijnwerk van deur en vensters is bewaard: deels beglaasde deur met smeedijzeren traliewerk en bovenlicht, guillotinevenster.

Op de eerste verdieping een breed segmentbogig venster in art nouveau: in zwierige belijning uitgewerkte, smeedijzeren borstwering en breed rondboogveld met siermetselwerk. Bovenverdieping met drie eenvoudige rechthoekige vensters; de anderskleurige baksteen wijst op een aanpassing van deze bouwlaag. Het schrijnwerk van de bovenvensters is vernieuwd.

  • S.N. 2013: Herwaarderingsplan Zurenborg, deel II: Inventaris, 244.

Bron     : -
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  : 2015


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Art-nouveauburgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/217233 (Geraadpleegd op 15-10-2019)