erfgoedobject

Eclectisch burgerhuis

bouwkundig element
ID: 217234   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/217234

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Zurenborg: deel Berchem
    Deze bescherming is geldig sinds 10-01-1980

Beschrijving

In 1901 diende A. Roisin, wonende in de Waterfordstraat 18 in Berchem, een bouwaanvraag in voor een woning van twee bouwlagen en twee traveeën onder een mansardedak. In 1931 liet de toenmalige eigenaar het mansardedak vervangen door een derde bouwlaag, die de materialen en bouwtrend van de bestaande woning volgde.

De lijstgevel heeft een parement van gele baksteen met gebruik van witte natuursteen voor speklagen, noppen en hoek- en sluitstenen. Blauwe hardsteen voor kordonlijst en doorlopende onderdorpels en voor de plint met twee betraliede keldervensters. Eenvoudige houten kroonlijst op klossen. De gele baksteen en het veelkleurige siermetselwerk in velden in panelen op de eerste verdieping, verwijzen naar het materiaalgebruik dat ingang vond in de art-nouveauperiode. De toepassing van witte natuursteen voor speklagen, voor de tussenzuil van het gekoppelde venster op de begane grond en voor de noppen en sluitstenen, doet dan weer denken aan de neorenaissance.

Nadruk op de vensterrisaliet, met beneden een breed gekoppeld venster met natuurstenen kroonlijst en tussenzuil met Ionisch kapiteel. Naast dit venster, een rechthoekige voordeur onder rechte latei. Eerste verdieping met rondboog- en segmentboogvenster, beide onder bakstenen waterlijst met natuurstenen hoek- en sluitstukken. Op de borstweringen, panelen met kleurrijk siermetselwerk. In 1931 toegevoegde bovenverdieping die de vormgeving van de eerste verdieping kopieert.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1901 # 383.
  • S.N. 2013: Herwaarderingsplan Zurenborg, deel II: Inventaris, 245.

Bron     : -
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  : 2015


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Eclectisch burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/217234 (Geraadpleegd op 23-10-2019)