Eclectisch burgerhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Berchem
Straat Waterloostraat
Locatie Waterloostraat 19, Antwerpen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Herinventarisatie Zurenborg (Antwerpen) (inventarisatie: 01-07-2013 - 30-06-2015).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Zurenborg: deel Berchem

Deze bescherming is geldig sinds 10-01-1980.

Beknopte karakterisering

Typologieburgerhuizen
Stijleclecticisme
Dateringvóór WO I

Beschrijving

In 1901 diende A. Roisin, wonende in de Waterfordstraat 18 in Berchem, een bouwaanvraag in voor een woning van twee bouwlagen en twee traveeën onder een mansardedak. In 1931 liet de toenmalige eigenaar het mansardedak vervangen door een derde bouwlaag, die de materialen en bouwtrend van de bestaande woning volgde.

De lijstgevel heeft een parement van gele baksteen met gebruik van witte natuursteen voor speklagen, noppen en hoek- en sluitstenen. Blauwe hardsteen voor kordonlijst en doorlopende onderdorpels en voor de plint met twee betraliede keldervensters. Eenvoudige houten kroonlijst op klossen. De gele baksteen en het veelkleurige siermetselwerk in velden in panelen op de eerste verdieping, verwijzen naar het materiaalgebruik dat ingang vond in de art-nouveauperiode. De toepassing van witte natuursteen voor speklagen, voor de tussenzuil van het gekoppelde venster op de begane grond en voor de noppen en sluitstenen, doet dan weer denken aan de neorenaissance.

Nadruk op de vensterrisaliet, met beneden een breed gekoppeld venster met natuurstenen kroonlijst en tussenzuil met Ionisch kapiteel. Naast dit venster, een rechthoekige voordeur onder rechte latei. Eerste verdieping met rondboog- en segmentboogvenster, beide onder bakstenen waterlijst met natuurstenen hoek- en sluitstukken. Op de borstweringen, panelen met kleurrijk siermetselwerk. In 1931 toegevoegde bovenverdieping die de vormgeving van de eerste verdieping kopieert.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1901 # 383.
  • S.N. 2013: Herwaarderingsplan Zurenborg, deel II: Inventaris, 245.

Bron: -

Auteurs: Hooft, Elise

Datum tekst: 2015

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Waterloostraat

Waterloostraat (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.