erfgoedobject

Herenhuis en hoevegebouwen

bouwkundig element
ID: 21724   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21724

Juridische gevolgen

Beschrijving

U-vormig complex met herenhuis en hoevegebouwen, uit de tweede helft van de 18de eeuw, sinds 1720 in bezit van de familie Fineau. De ruime binnenplaats is aan de straatzijde met een hek afgesloten.

Classicistisch dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder afgewolfd zadeldak (kunstleien). Gecementeerd, bakstenen gebouw op een hardstenen plint; gecementeerde ornamenten met neoclassicistische inslag uit het begin van de 20ste eeuw. Rechthoekige muuropeningen in vlakke kalkstenen omlijstingen. Boven de deur, wapenschild met de initialen G.G.

Aan weerszij van het woonhuis, lage gebouwtjes, elk voorzien van twee gekoppelde, rechthoekige, kalkstenen deurtjes, ingeschreven in een vlakke kalkstenen korfboogomlijsting.

Ten zuidwesten van de binnenplaats, de oorspronkelijke schuur, in 1902 als woonhuis aangepast. Ten noordoosten, lage stallingenvleugel van gecementeeerde baksteen, voorzien van rechthoekige muuropeningen in vlakke kalkstenen omlijsting.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs : Schlusmans, Frieda
Datum  : 1981


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Herenhuis en hoevegebouwen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21724 (Geraadpleegd op 20-05-2019)