Herenhuis en hoevegebouwen

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Gingelom
Deelgemeente Montenaken
Straat Marktplaats
Locatie Marktplaats 1, 2, Gingelom (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Gingelom (actualisaties: 10-09-2007 - 11-09-2007).
  • Adrescontrole Gingelom (adrescontroles: 09-11-2007 - 09-11-2007).
  • Inventarisatie Gingelom (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Herenhuis en hoevegebouwen

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

U-vormig complex met herenhuis en hoevegebouwen, uit de tweede helft van de 18de eeuw, sinds 1720 in bezit van de familie Fineau. De ruime binnenplaats is aan de straatzijde met een hek afgesloten.

Classicistisch dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder afgewolfd zadeldak (kunstleien). Gecementeerd, bakstenen gebouw op een hardstenen plint; gecementeerde ornamenten met neoclassicistische inslag uit het begin van de 20ste eeuw. Rechthoekige muuropeningen in vlakke kalkstenen omlijstingen. Boven de deur, wapenschild met de initialen G.G.

Aan weerszij van het woonhuis, lage gebouwtjes, elk voorzien van twee gekoppelde, rechthoekige, kalkstenen deurtjes, ingeschreven in een vlakke kalkstenen korfboogomlijsting.

Ten zuidwesten van de binnenplaats, de oorspronkelijke schuur, in 1902 als woonhuis aangepast. Ten noordoosten, lage stallingenvleugel van gecementeeerde baksteen, voorzien van rechthoekige muuropeningen in vlakke kalkstenen omlijsting.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Marktplaats

Marktplaats (Gingelom)

is gerelateerd aan Herenboerenpark en boomgaard van het Château Goyens

Marktplaats 1-2 (Gingelom)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.