erfgoedobject

Herenhuis en hoevegebouwen

bouwkundig element
ID
21724
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21724

Juridische gevolgen

Beschrijving

U-vormig complex met herenhuis en hoevegebouwen, uit de tweede helft van de 18de eeuw, sinds 1720 in bezit van de familie Fineau. De ruime binnenplaats is aan de straatzijde met een hek afgesloten.

Classicistisch dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder afgewolfd zadeldak (kunstleien). Gecementeerd, bakstenen gebouw op een hardstenen plint; gecementeerde ornamenten met neoclassicistische inslag uit het begin van de 20ste eeuw. Rechthoekige muuropeningen in vlakke kalkstenen omlijstingen. Boven de deur, wapenschild met de initialen G.G.

Aan weerszij van het woonhuis, lage gebouwtjes, elk voorzien van twee gekoppelde, rechthoekige, kalkstenen deurtjes, ingeschreven in een vlakke kalkstenen korfboogomlijsting.

Ten zuidwesten van de binnenplaats, de oorspronkelijke schuur, in 1902 als woonhuis aangepast. Ten noordoosten, lage stallingenvleugel van gecementeeerde baksteen, voorzien van rechthoekige muuropeningen in vlakke kalkstenen omlijsting.


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Herenboerenpark en boomgaard van het Château Goyens

  • Is deel van
    Marktplaats


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herenhuis en hoevegebouwen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21724 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.