erfgoedobject

Neoclassicistisch burgerhuis

bouwkundig element
ID: 217241   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/217241

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Neoclassicistisch burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Zurenborg: deel Berchem
    Deze bescherming is geldig sinds 10-01-1980

Beschrijving

In 1912 liet E. Cohen zijn woning verbouwen naar de plannen van aannemer Lauwaert. De bestaande woning vormde een ensemble met de woning rechts, en telde drie travee├źn en twee bouwlagen onder mansardedak, met een gestandaardiseerde, neoclassicistisch indeling van de lijstgevel. Bij de verbouwing werd de begane grond behouden, kreeg de eerste verdieping een meer originele indeling, en werd een tweede verdieping onder plat dak toegevoegd.

Klassieke opbouw van de bepleisterde, neoclassicistische gevel, met hardstenen plint, nadruk op de centrale travee met een balkon met smeedijzeren leuning, houten kroonlijst op rechte tandfries. Begane grond met imitatievoegen en met segmentbogige deur en vensters, regelmatig over de travee├źn verdeeld. Op de eerste verdieping zitten de drie vensters op een iets origineler manier verdeeld over de gevel, met een breed centraal korfboogvenster en twee smallere rondboogvensters daarnaast. De in 1912 toegevoegde tweede verdieping heeft twee korfboogvensters met daartussen een paneel met neoclassicistisch stucwerk. Onder de kroonlijst, een fries met neoclassicistisch stucwerk in dezelfde stijl, met plantenslingers, strikken en adelaars.

Het schrijnwerk van de begane grond is vervangen. Op de verdieping is het begin-20ste-eeuwse houtwerk van de vensters bewaard: houten T-vensters, op de bovenverdieping met gele beglazing van het gedeelde bovenlicht.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 956 # 3413, 956 # 3475.
  • S.N. 2013: Herwaarderingsplan Zurenborg, deel II: Inventaris, 255.

Bron     : -
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  : 2015


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Neoclassicistisch burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/217241 (Geraadpleegd op 19-10-2019)