Eclectisch burgerhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Berchem
Straat Waterloostraat
Locatie Waterloostraat 35, Antwerpen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Herinventarisatie Zurenborg (Antwerpen) (inventarisatie: 01-07-2013 - 30-06-2015).

Juridische gevolgen

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Zurenborg: deel Berchem

Deze bescherming is geldig sinds 10-01-1980.

Beknopte karakterisering

Typologieburgerhuizen
Stijleclecticisme
Dateringvóór WO I

Beschrijving

Eclectische woning, rond 1904 gebouwd voor rekening van Edmond Kemps, die toen in de Dolfijnstraat 40 woonde in Zurenborg. Er is geen ontwerper vermeld in het bouwdossier. Het was de bedoeling de gevel te bekronen met twee neo-Vlaamserenaissance-tuitgevels, een idee dat niet is uitgevoerd.

De woning telt drie traveeën en drie bouwlagen onder plat dak. De lijstgevel heeft een plint van blauwe hardsteen, een houten kroonlijst en een parement van witte baksteen met lichtblauwe geglazuurde baksteen voor accenten. Dit materiaalgebruik herkennen we uit de art nouveau. Het werd gecombineerd met elementen uit de neorenaissance, zoals de boogfries onder de kroonlijst, het ronde natuurstenen balkon en de twee niet uitgevoerde tuitgevels.

Op de begane grond, rondboogdeur en –vensters, waarin het originele schrijnwerk is bewaard, gekenmerkt door een gebogen belijning van de roedeverdeling van de vensters; de dubbele deur is deels beglaasd en heeft smeedijzeren traliewerk. De muuropeningen zijn versierd met een rollaag in blauwe baksteen met natuurstenen sluitsteen. Bovengevel op hardstenen puilijst. Eerste verdieping geaccentueerd door een drielicht in de venstertravee, met een rond natuurstenen balkon. Net als de vensters op de bovenverdieping, zijn de vensters segmentbogig, met rollaag in lichtblauwe baksteen. Het schrijnwerk van de bovenvensters is vernieuwd.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1904 # 2427.
  • S.N. 2013: Herwaarderingsplan Zurenborg, deel II: Inventaris, 256.

Bron: -

Auteurs: Hooft, Elise

Datum tekst: 2015

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Waterloostraat

Waterloostraat (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.