Rij van drie arbeiderswoningen

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Berchem
Straat Waterloostraat
Locatie Waterloostraat 36-40, Antwerpen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Herinventarisatie Zurenborg (Antwerpen) (inventarisatie: 01-07-2013 - 30-06-2015).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Rij van drie arbeiderswoningen

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Zurenborg: deel Berchem

Deze bescherming is geldig sinds 10-01-1980.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Dit rijtje van drie eclectische arbeidershuizen werd rond 1904 gebouwd voor rekening van Jan-Baptiste Romeo. Romeo kennen we als beheerder van de in 1905 opgerichte Naamlooze Maatschappij Vooruitzicht, een hypotheek- en bouwmaatschappij die zich toelegde op de bouw van woningen voor verhuur of onmiddellijke doorverkoop. Ook zou hij zijn naam verlenen aan zijn grootste realisatie, de Bioscoop Roma in Borgerhout. Romeo werkte voor deze woningen nog als privé-investeerder. Al in 1904 verkocht hij één van de geplande drie woningen aan Jos. Van den Berght, een Borgerhoutenaar die in de Generaal De Wetstraat 10 woonde.

De drie woningen tellen twee bouwlagen en twee traveeën onder mansardedak (36-38) en zadeldak. Allemaal hebben ze een gele bakstenen lijstgevel op hardstenen plint, met banden in blauwe hardsteen en in rode of lichtblauwe geglazuurde baksteen. Onder de kroonlijsten zitten kleurrijke tegelfriezen, de segmentbogige muuropeningen hebben een waterlijst met opgekrulde uiteindes, een element dat net als het kleurrijke materiaalgebruik verwijst naar de art nouveau. Het schrijnwerk van deuren en vensters is grotendeels vervangen, waarbij de voordeur van de rechter woning (40) authentiek is.

De woningen met nummers 36-38 zijn identiek en spiegelend naast elkaar gebouwd, met centraal een smal deurrisaliet. Deze woningen hebben mansardedaken met in de deurtravee een oeil-de-boeuf en in de venstertravee een dakvenster met fronton. De linkse woning (40) heeft een licht afwijkende indeling, met een zadeldak.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1904 # 420, 1904 # 421, 1904 # 1031.
  • S.N. 2013: Herwaarderingsplan Zurenborg, deel II: Inventaris, 257-259.

Bron: -

Auteurs: Hooft, Elise

Datum tekst: 2015

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Waterloostraat

Waterloostraat (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.