Neoclassicistisch burgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Neoclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

Architect Fr. Reusens ontwierp in 1905 deze neoclassicistische burgerwoning in opdracht van L. Claes, die al op Zurenborg woonde in de Draakstraat 16. De stijl van het huis past in het oeuvre van Reusens, van wie we enkel neoclassicistische burger- en arbeiderswoningen kennen. Meer dan de andere realisaties van Reusens, kreeg deze woning een luxueuze afwerking met een natuurstenen parement, waarin ook neorenaissance-decoratie is verwerkt.

De woning telt twee ongelijke traveeën en drie bouwlagen op een hoog souterrain, onder een zadeldak. De lijstgevel heeft een natuurstenen parement op een hoge sokkel van blauwe hardsteen. Het souterrain heeft twee gekoppelde, rechthoekige vensteropeningen met sierlijk smeedijzerwerk. De verhoogde begane grond is versierd met imitatievoegen. Rechthoekige deur met segmentbogig bovenlicht, diamantkoppen versieren de tussenlatei. Het segmentboogvenster is geflankeerd door twee kapitelen, die de sokkels van de bovenliggende erker dragen. Op de tweede bouwlaag een zware natuurstenen erker in de brede venstertravee, versierd met onder meer wortelmotieven en bekroond met een smeedijzeren balkonleuning. Links van de erker, een smal rechthoekig venster met driehoekig fronton. Op de bovenverdieping, twee gekoppelde rechthoekige deurvensters bij het balkon, links ervan een rechthoekig venster, net als de deurvensters in een vlakke omlijsting. Houten kroonlijst op tandfries, met eronder een fries met plantenslingers.

Schrijnwerk van deur en venster op de begane grond is bewaard: dubbele deur met neoclassicistisch paneelwerk en gedeeld bovenlicht en guillotinevenster.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1905 # 1781.
  • S.N. 2013: Herwaarderingsplan Zurenborg, deel II: Inventaris, 261.