erfgoedobject

Art-nouveauburgerhuis

bouwkundig element
ID: 217247   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/217247

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Art-nouveauburgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Zurenborg: deel Berchem
    Deze bescherming is geldig sinds 10-01-1980

Beschrijving

Deze art-nouveauburgerwoning werd in 1905 ontworpen door bouwmeester H. Van Steenbergen voor H. Daelemans, die woonde op de Draakplaats 3 in Zurenborg. In 1909 werd de beeldbepalende beglaasde erker toegevoegd, een ontwerp van Louis Hendrikx in opdracht van de toenmalige eigenaar Ch. Hedgren.

Qua stijl en materiaalgebruik past de woning uitstekend in de Waterloostraat, die in volle art-nouveauperiode is aangelegd en een staalkaart biedt van de art nouveau in Antwerpen. De witte bakstenen gevel heeft een blauwe hardstenen plint en is verder versierd met witte natuurstenen banden, lateien en sluit- en hoekstenen, allemaal met sobere, geometrische art-nouveaubelijning. Klassieke indeling van de begane grond, met deur en twee vensters; segmentbogig met natuurstenen tussendorpels en dito hoek- en sluitstenen van de rollagen. Glas in lood in het bovenlicht van de deur, typisch begin-20ste-eeuwse roedeverdeling in de onderste panelen van de guillotinevensters. Schrijnwerk van deur en vensters bewaard.

Op de eerste verdieping trekt de beglaasde art-nouveau-erker alle aandacht naar zich toe. Op een gebogen, hardstenen balkon met centraal een smeedijzeren balkonleuning, is een erker opgetrokken in gele en groene glas-in-loodpanelen, bekroond door een glazen luifel. Rechts van de luifel, in de deurtravee, een smal rechthoekig venster met rechte natuurstenen latei, art-nouveau-roedeverdeling, en sgraffitopaneel in de borstwering. Op de bovenverdieping drie rondboogvensters met doorlopende onderdorpels en natuurstenen sluitsteen. De kroonlijst heeft met de lang uitgewerkte modillons een typische art-nouveaulook.

De plattegrond van de woning toont ons een klassieke enkelhuisindeling, met gang en trappenhuis in de deurtravee, en in de venstertravee een enfilade van drie kamers. Achter de gang, een lage aanbouw waarin op de begane grond keuken en toilet.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1905 # 606, 1909 # 1687.
  • S.N. 2013: Herwaarderingsplan Zurenborg, deel II: Inventaris, 264.

Bron     : -
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  : 2015


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Art-nouveauburgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/217247 (Geraadpleegd op 19-08-2019)