Eclectisch burgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis

Beschrijving

In 1905 liet Antoon Van Egten deze eclectische burgerwoning ontwerpen door aannemers J. Van Riel-Peeters. Van Egten was een "beambte aan het beheer der telegrafen" en woonde in Antwerpen, in de Huybrechtstraat 7.

De woning sluit qua materiaalgebruik (witte baksteen met natuursteen voor banden en decoratie) aan bij de naastgelegen art-nouveaupanden. De indeling en ornamentiek echter is neoclassicistisch. De woning telt drie traveeën en drie bouwlagen onder rood pannen zadeldak. De lijstgevel heeft een blauwe hardstenen plint, een houten kroonlijst op klossen en een horizontale ritmering door de doorlopende onderdorpels.

De muuropeningen zijn regelmatig in de gevel geplaatst, in elke travee en op elke bouwlaag één. Op de begane grond rechthoekige deur en vensters, onder rechte natuurstenen latei. Dubbele deur met beglaasde panelen voorzien van smeedijzeren traliewerk, guillotineramen in de vensters. Op de eerste verdieping ligt de nadruk op de centrale travee, met een natuurstenen balkon op zware consoles en met smeedijzeren invulling van de borstwering, een motief dat wordt herhaald in de zijvensters. Het centrale deurvenster is segmentbogig, met versierde sluitsteen en waterlijst met opgekrulde uiteindes. De zijvensters zijn bekroond door entablementen op klossen. Op de eerste verdieping zijn de originele T-vensters bewaard, met houten roedeverdeling van de bovenlichten. De zijvensters op de bovenverdieping zijn segmentbogig, met sluitsteen en waterlijst met opgekrulde hoeken, siermetselwerk in de borstweringen. Ook hier zijn de originele T-vensters bewaard. Tussen de bovenvensters zit een blind muurveld, dat volgens de bouwtekening opgevuld moest worden met de afbeelding van een man ten voeten uit.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1905 # 398.
  • S.N. 2013: Herwaarderingsplan Zurenborg, deel II: Inventaris, 266.