erfgoedobject

Neoclassicistische huizenrij

bouwkundig element
ID: 217253   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/217253

Juridische gevolgen

Beschrijving

Deze huizenrij van vier neoclassicistische burgerhuizen werd in 1894 ontworpen door architect en landmeter E. Horckmans, die woonde in Zurenborg in de Arendstraat. Hij maakte het ontwerp in opdracht van de Naamlooze Bouwmaatschappij van Burgershuizen van het Oosten, een bouwmaatschappij die in 1886 werd opgericht met als doel de ontwikkeling van Zurenborg tot woonwijk voor de betere burgerij.

De maatschappij werkte met verschillende architecten samen om in eigen beheer projecten te realiseren met huurwoningen of woningen die onmiddellijk konden doorverkocht worden. Met deze modelprojecten trachtte de maatschappij een verzorgd gedecoreerde manier van bouwen te promoten bij de particuliere bouwheren. E. Horckmans werkte verschillende projecten uit in hun opdracht, waarbij het telkens gaat om woningen in een vrij eenvoudige neoclassicistische bouwstijl.

Deze huizenrij in de Bosduifstraat is samengesteld uit twee ensembles van twee identieke, in spiegelbeeld naast elkaar gebouwde burgerhuizen van drie travee├źn onder zadeldaken. De standaard elementen van de neoclassicistische woning zijn aanwezig: bepleisterde en witgeschilderde lijstgevels met hardstenen plinten en houten kroonlijsten op klossen, horizontale ritmering door kordonlijsten, doorlopende onderdorpels en imitatievoegen, rechthoekige muuropening die regelmatig in de travee├źn zijn geplaatst en nadruk op de centrale travee.

Nummers 9 en 11, die oorspronkelijk allebei twee bouwlagen telden, hebben een zeer eenvoudige vormgeving, met muuropeningen in een geprofileerde lijst, die op de verdieping zijn voorzien van een versiering op de borstweringen. Nummers 13 en 15, een halve verdieping hoger, kregen door de imitatievoegen op de eerste en tweede bouwlaag en door de mooie uitwerking van het balkon op de verdieping, een iets luxueuzer uitstraling. Rechthoekig deurvenster onder fronton op pilasters, balkon met smeedijzeren, gekrulde leuning tussen natuurstenen stijlen. Het schrijnwerk is grotendeels vervangen.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1894 # 1066.

Bron     : -
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  : 2015


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Neoclassicistische huizenrij [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/217253 (Geraadpleegd op 03-06-2020)