Art-nouveau-burgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Art-nouveau-burgerhuis

Beschrijving

Deze woning werd in 1906 ontworpen door architect en landmeter Gustave Fierens voor Achille Kas, wonende in de Korte Kievitstraat 38.

De woning telt twee traveeën en drie bouwlagen onder een plat dak, met een hoog souterrain. De gele bakstenen lijstgevel is in een sobere art-nouveaustijl ontworpen, gekenmerkt door de wisselende muuropeningen, de apart vormgegeven kroonlijst en het materiaalgebruik dat gele baksteen combineert met natuurstenen accenten, zwarte bakstenen banden en vermoedelijk ook met veelkleurige ornamentiek in de nu gecementeerde muurvelden op de verdiepingen.

Het ontwerp is representatief voor het vroege oeuvre van Fierens, wiens carrière omstreeks 1905 een aanvang nam. Van bij de start bijzonder productief, realiseerde de architect vóór de Eerste Wereldoorlog tientallen van dergelijke panden in Antwerpen, vaak per twee of meer gekoppeld. Naargelang het project paste hij de beaux-artsstijl of een gematigde art nouveau toe, soms een vermenging van beide.

Op de begane grond een hoge plint bekleed met blauwe hardsteen. Hoge segmentbogige keldervensters van het souterrain, voorzien van sierlijke tralies. Op de begane grond een rechthoekige voordeur links, onder natuurstenen latei en met een segmentbogig bovenlicht. In de brede rechter travee een segmentbogig venster. Op de eerste verdieping zitten twee rondboogvensters, met op de borstweringen en op het muurveld tussen de vensters uitsparingen die oorspronkelijk wellicht met sgraffito of mozaïek waren gevuld. De bovenverdieping heeft drie gekoppelde smalle rechthoekige vensters, met smeedijzeren borstwering en natuurstenen kozijnen. De drieledige opdeling wordt herhaald in de fries onder de kroonlijst, die met houten modillons in drie velden is verdeeld, waar we ook de aanwezigheid van polychromie vermoeden. De bovengevel is gemarkeerd door zijdelingse pilasters.

Het parement is met uitzondering van de gecementeerde velden voor ornamentiek, goed bewaard. Het schrijnwerk van vensters en deur is nieuw.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1906 # 2098.