Neoclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

Deze bescheiden neoclassicistische burgerwoning is een realisatie uit 1906 van de Naamlooze Maatschappij Vooruitzicht in opdracht van Walther Beron, die vlakbij in de Walvisstraat 24 woonde.

Vooruitzicht werd in 1905 opgericht als hypotheek- en bouwmaatschappij, die zeer actief was in Zurenborg. Vanaf 1909 was Jules Hofman de vaste architect; voor deze woning is geen architect vermeld in het bouwdossier.

Het gaat om een woning die teruggrijpt naar de 19de-eeuwse neoclassicistische vormentaal. Er wordt gekozen voor een woningtype dat zeer vaak voorkwam in stedelijke context in de tweede helft van de 19de eeuw, maar verder leeft tot aan de Eerste Wereldoorlog.

De woning telt drie traveeën en twee bouwlagen onder een leien mansardedak met centraal dakvenster onder fronton en twee flankerende oeils-de-boeuf. Klassieke lijstgevel met hardstenen plint, houten kroonlijst op modillons, kordonlijst en doorlopende onderdorpels, rechthoekige muuropeningen die regelmatig over de traveeën zijn verdeeld. Begane grond met imitatievoegen, nadruk op de centrale travee met een balkon met balustrade. De dubbele voordeur, deels beglaasd en voorzien van smeedijzer, is gaaf bewaard. Het schrijnwerk van de ramen is vernieuwd. Stucwerkversiering en voorzetrolluiken boven gaaf bewaard.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1906 # 488.