Eclectische stadswoning

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Antwerpen
Straat Bosduifstraat
Locatie Bosduifstraat 8, Antwerpen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Herinventarisatie Zurenborg (Antwerpen) (inventarisatie: 01-07-2013 - 30-06-2015).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Eclectische stadswoning

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

Beknopte karakterisering

Typologiestadswoningen
Stijleclecticisme
Dateringvóór WO I

Beschrijving

J.B. Vercammen, wonende in de Zegepraalstraat 11 in Borgerhout, liet rond 1905 deze eenvoudige eclectische stadswoning bouwen. Het bouwdossier vermeldt geen architect.

Het pand heeft twee traveeën en twee bouwlagen onder een gemansardeerd zadeldak. De gevel kreeg een eenvoudige indeling, geïnspireerd op het gestandaardiseerde 19de-eeuwse neoklassieke model: hardstenen plint, houten kroonlijst op modillons, hardstenen kordonlijst en doorlopende onderdorpels. De aankleding echter is eigentijds met gele baksteen, veelkleurige banden van geglazuurde baksteen en onder de kroonlijst twee velden met tegels met een typisch begin-20ste-eeuws geometrisch patroon in blauw- en grijstinten. De muuropeningen zijn segmentbogig; het schrijnwerk van de vensters is bewaard, de deur is wellicht vernieuwd.

Dit type bescheiden rijwoning vormt de basisbebouwing in tal van straten in de wijk Zurenborg, een wijk waarin ook de lagere middenklasse haar plaats kreeg. Heel vaak wordt dit soort woningen door projectontwikkelaars in reeksbouw gerealiseerd, doorgaans met neoclassicistische gevels. Soms ook, zoals hier, is het een particulier die de woning bouwt.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1905 # 797.

Bron: -

Auteurs: Hooft, Elise

Datum tekst: 2015

Relaties

maakt deel uit van Bosduifstraat

Bosduifstraat (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.