erfgoedobject

Eclectische stadswoning

bouwkundig element
ID
217259
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/217259

Juridische gevolgen

Beschrijving

J.B. Vercammen, wonende in de Zegepraalstraat 11 in Borgerhout, liet rond 1905 deze eenvoudige eclectische stadswoning bouwen. Het bouwdossier vermeldt geen architect.

Het pand heeft twee traveeën en twee bouwlagen onder een gemansardeerd zadeldak. De gevel kreeg een eenvoudige indeling, geïnspireerd op het gestandaardiseerde 19de-eeuwse neoklassieke model: hardstenen plint, houten kroonlijst op modillons, hardstenen kordonlijst en doorlopende onderdorpels. De aankleding echter is eigentijds met gele baksteen, veelkleurige banden van geglazuurde baksteen en onder de kroonlijst twee velden met tegels met een typisch begin-20ste-eeuws geometrisch patroon in blauw- en grijstinten. De muuropeningen zijn segmentbogig; het schrijnwerk van de vensters is bewaard, de deur is wellicht vernieuwd.

Dit type bescheiden rijwoning vormt de basisbebouwing in tal van straten in de wijk Zurenborg, een wijk waarin ook de lagere middenklasse haar plaats kreeg. Heel vaak wordt dit soort woningen door projectontwikkelaars in reeksbouw gerealiseerd, doorgaans met neoclassicistische gevels. Soms ook, zoals hier, is het een particulier die de woning bouwt.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1905 # 797.

Bron     : -
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Eclectische stadswoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/217259 (Geraadpleegd op )