Gesloten hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Gingelom
Deelgemeente Montenaken
Straat Marktplaats
Locatie Marktplaats 11, Gingelom (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Gingelom (actualisaties: 10-09-2007 - 11-09-2007).
  • Adrescontrole Gingelom (adrescontroles: 09-11-2007 - 09-11-2007).
  • Inventarisatie Gingelom (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beschrijving

Gesloten hoeve, waarvan de inrijpoort en een gedeelte der noordoostvleugel dateert van 1651 (sluitsteen van een voormalige staldeur), de schuur uit de tweede helft van de 18de of de eerste helft van de 19de eeuw, en het woonhuis van 1851 (gesinterde bakstenen in de voorgevel).

Bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen), gelegen rondom de rechthoekige binnenplaats.

Ten zuidwesten, imposante inrijpoort met duifhuis, afgewerkt met kalkstenen hoekstenen; korfboogpoort in een vlakke kalkstenen omlijsting. Ten noordwesten, boerenwoning van het dubbelhuistype, drie traveeën en twee bouwlagen boven een verhoogde begane grond met kalkstenen kelderdeuren. Rechthoekige, vlak omlijste muuropeningen (kalksteen) en een steektrap voor de deur met fraai bovenlicht. Zelfde opstand voor de achtergevel. Lagere, flankerende bijgebouwtjes aan weerszij.

Links van de inrijpoort, en in de noordoostvleugel doorlopend, stallingen van 1651 waarvan de straatgevel volledig werd aangepast; aan de erfzijde bleven de sporen van de vroegere muuropeningen bewaard, hoewel ze later gedicht of aangepast werden: kalkstenen kruisen kloosterkozijnen, voorzien van negblokken, en rondboogdeuren van kalksteen met vlakke imposten en sluitsteen. De zuidwestvleugel bevat de ruime dwarsschuur, met bakstenen korfboogpoorten voorzien van kalkstenen, met negblokken verrijkte posten; zijgevels met aandaken en vlechtingen.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Marktplaats

Marktplaats (Gingelom)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.