Linthouthoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Gingelom
Deelgemeente Montenaken
Straat Montenakenstraat
Locatie Montenakenstraat 11, Gingelom (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Gingelom (actualisaties: 10-09-2007 - 11-09-2007).
  • Adrescontrole Gingelom (adrescontroles: 09-11-2007 - 09-11-2007).
  • Inventarisatie Gingelom (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Linthouthoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beschrijving

Semigesloten hoeve met uitzicht uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bakstenen gebouwen, witgekalkt aan de erfzijde, onder zadeldaken (Vlaamse pannen), geschikt rondom de vierkante binnenplaats.

De westzijde van het erf is afgesloten met een hek, dat toegang verleent tot een mooie tuin met enkele oude bomen en een haag aan de straatzij de. Het geheel van hoeve en tuin vormt een belangrijk element in het landschap.

Inrijpoort in de zuidvleugel. Ruime korfboogpoort in een breed, sterk inspringend kwarthol beloop, afgedekt met een zadeldak.

Statig, bepleisterd en beschilderd dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, kunstleien). Licht verhoogde begane grond met beschilderde plint en hardstenen keldergaten. Rechthoekige muuropeningen met omen doorlopende druiplijst. Nauwelijks uitspringend middenrisaliet met bekronend, gebogen fronton; balkon met ijzeren hek op zware consoles aan de tuinzijde.

Haaks tegen de achtergevel, de noordvleugel der hoevegebouwen, die thans het woongedeelte vormt; anderhalf hoog gebouw van zes traveeën, voorzien van rechthoekige muuropeningen met afgeronde hoeken en doorlopende bakstenen booglijsten. Dit gedeelte is waarschijnlijk recenter dan de andere delen (eind 19de - begin 20ste eeuw). Stallingen in de zuidvleugel, voorzien van rechthoekige muuropeningen onder houten lateien. De oostvleugel bevat de schuur met gevel geritmeerd door blinde korfbogen. Een korfboogpoort in de korte en lange gevel.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Montenaken

Montenaken (Gingelom)

is gerelateerd aan Tuin en hek van de Linthouthoeve

Montenakenstraat 11 (Gingelom)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.