Gesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

Beschrijving

Gesloten hoeve, thans in twee woningen opgesplitst, met huidig uitzicht uit de 19de eeuw, doch kern (noordvleugel) uit de 18de eeuw. De straatgevel met inrijpoort vormt een belangrijk element in het straatbeeld. Bakstenen gebouwen, gedeeltelijk witgekalkt, onder zadeldaken (Vlaamse pannen), opgesteld rondom de rechthoekige binnenplaats.

Ten noorden, verankerde inrijpoort in een korfboogvormige omlijsting van kalksteen. Anderhalf hoog woonhuis van zes traveeën (nok loodrecht op de straat) in de oostvleugel. Rechthoekige vensters onder houten lateien op de bovenverdieping, rechthoekige vensters onder bakstenen of kalkstenen latei op de benedenverd. Rechthoekige deur in een vlakke kalkstenen omlijsting; bovenlicht met geometrische tracering.

De westvleugel bevat stallingen, bestaande uit verschillende gedeelten met verspringende nokhoogte; rechthoekige muuropeningen onder houten lateien. De oostvleugel omvat, naast het woonhuis, enkele stallen en een doorgang naar de velden. Ten zuiden, dwarsschuur, gedateerd 1897 door middel van gesinterde baksteenkoppen in de voorgevel; twee bakstenen korfboogpoorten, een hoge en een iets lagere.