Paenhuys

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Alternatieve naam Banbrouwerij
Provincie Limburg
Gemeente Gingelom
Deelgemeente Montenaken
Straat Brouwerijstraat
Locatie Brouwerijstraat 2, Gingelom (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Gingelom (actualisaties: 10-09-2007 - 11-09-2007).
  • Adrescontrole Gingelom (adrescontroles: 09-11-2007 - 09-11-2007).
  • Inventarisatie Gingelom (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Paenhuys

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Oorspronkelijk Paenhuys of banbrouwerij, afhankelijk van de domaniale hoeve, genaamd Jadoul. Deze hoeve en het woonhuis van de brouwerij werden ongeveer gelijktijdig herbouwd in de tweede helft van de 18de eeuw. Van de banbrouwerij rest alleen nog de woning.

Dubbelhuis van vijf traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen). Gecementeerde baksteenbouw met verwerking van kalksteen. Smalle, getraliede en oorspronkelijk beluikte steekboogvensters met middenkalf in een vlakke omlijsting van kalksteen, verrijkt met sluitsteen. Gelijkaardige deuromlijsting op neuten met getralied bovenlicht en gestrekte tussendorpel in een centrale en verhoogde travee met getoogd venstertje. Rechthoekige muuropeningen in vlakke omlijsting op de zolderverdieping. Aan de erfzijde, drie kleine, getoogde vensters; ter hoogte van de vierde en vijfde travee werd in 1926 een bijgebouw opgetrokken op de plaats van de vroegere brouwerij.

  • JADOUL L., Aperçu historique sur Frésin, (Verzamelde Opstellen, XIII, Hasselt, 1937, pagina's 107-108).

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Vorsen

Montenaken (Gingelom)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.