Paenhuys

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Paenhuys

Beschrijving

Oorspronkelijk Paenhuys of banbrouwerij, afhankelijk van de domaniale hoeve, genaamd Jadoul. Deze hoeve en het woonhuis van de brouwerij werden ongeveer gelijktijdig herbouwd in de tweede helft van de 18de eeuw. Van de banbrouwerij rest alleen nog de woning.

Dubbelhuis van vijf traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen). Gecementeerde baksteenbouw met verwerking van kalksteen. Smalle, getraliede en oorspronkelijk beluikte steekboogvensters met middenkalf in een vlakke omlijsting van kalksteen, verrijkt met sluitsteen. Gelijkaardige deuromlijsting op neuten met getralied bovenlicht en gestrekte tussendorpel in een centrale en verhoogde travee met getoogd venstertje. Rechthoekige muuropeningen in vlakke omlijsting op de zolderverdieping. Aan de erfzijde, drie kleine, getoogde vensters; ter hoogte van de vierde en vijfde travee werd in 1926 een bijgebouw opgetrokken op de plaats van de vroegere brouwerij.

• JADOUL L., Aperçu historique sur Frésin, (Verzamelde Opstellen, XIII, Hasselt, 1937, pagina's 107-108).