erfgoedobject

Hoeve Jadoul

bouwkundig element
ID: 21742   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21742

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Jadoul
  Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018

Beschrijving

Oude domaniale hoeve, reeds vermeld in een huwelijksact van 1469. In twee fasen herbouwd in de tweede helft van de 18de eeuw. Ruime gesloten hoeve met vierkante, gekasseide binnenkoer.

Ten westen, poortgebouw onder zadeldak (Vlaamse pannen) met schouderstukken en vlechtingen; opgeklampte rondbooginrijpoort in een omlijsting met negblokken aan de straatzijde; flankerende dienstgebouwen onder zadeldak (Vlaamse pannen) met blinde buitengevel.

Boerenburgerhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen oorspronkelijk onder zadeldak, later aan de noordzijde mansardevormig uitgebouwd. Witgekalkte baksteenbouw met gebruik van kalksteen. De eerste vijf traveeën maken deel uit van het 18de-eeuws woonhuis, terwijl de zesde en de zevende werden bijgebouwd in de 19de eeuw. Noordzijde: vijfhoekig, erkervormig aanbouwsel ter hoogte van de twee traveeën, links van de deur; uiterst rechtse travee verstoken achter een recenter aanbouwsel; voor het overige kloosterkozijnen met vlakke omlijsting; uitspringende centrale deurtravee. De erfzijdegevel is grondig verbouwd: rechthoekige vensters met vlakke omlijsting voorzien van sponning op de bovenverdieping; voor het overige, recentere muuropeningen. Zijpuntgevel herhaaldelijk verbouwd in de loop van de 20ste eeuw.

Ten oosten van het erf, dwarsschuur onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit het vierde kwart van de 19de eeuw: zie inscriptie "1788 d'ARBER" op één van de ankerbalken van het gebint. Zijgevels met schouderstukken, vlechtingen en drie oculi; twee opgeklampte rondbooginrijpoorten met vlakke omlijsting. Links van de rechter poort, dichtgemetselde rechthoekige muuropening en deur met vlakke omlijsting van kalksteen. Stalgebouw onder zadeldak (Vlaamse pannen), ten zuiden van de binnenkoer. Aan de erfzijde, vijf rechthoekige deuren, telkens geflankeerd door rechthoekige muuropeningen in vlakke omlijsting; drie rechthoekige zoldervensters in dito omlijsting.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs : Schlusmans, Frieda
Datum  : 1981


Relaties

 • Is deel van
  Vorsen
  Montenaken (Gingelom)

 • Is gerelateerd aan
  Herenboerenparkje
  Hoogstraat 34 (Gingelom)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Hoeve Jadoul [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21742 (Geraadpleegd op 24-05-2019)