Hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Halen
Deelgemeente Halen
Straat Betserbaan
Locatie Betserbaan 76, Halen (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Halen (actualisaties: 23-10-2007 - 23-10-2007).
  • Adrescontrole Halen (adrescontroles: 12-11-2007 - 12-11-2007).
  • Inventarisatie Halen (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen uit de eerste helft van de 19de eeuw, doch oudere kern in vakwerk, zichtbaar in de resten van de oorspronkelijke timmer in de linkerzijgevel van het woonhuis.

De hoeve ligt afgelegen ten opzichte van de weg en is bereikbaar langs een oprit. Bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen voor het woonhuis, mechanische voor de dienstgebouwen), gelegen rondom het rechthoekig erf. Het woonhuis werd onlangs gerestaureerd.

Woonhuis van één bouwlaag en vijf traveeën met later toegevoegde zesde travee, op een gecementeerde plint. Onderkelderde opkamer in de eerste travee. Rechthoekige vensters, waarvan twee betralied en voorzien van kalkstenen lateien en lekdrempels, en twee onder houten lateien. Rechthoekige deur onder kalkstenen latei. Sterk aangepaste achtergevel. Pannen beschieting der linkerzijgevel.

Sterk aangepaste dienstgebouwen uit de 19de eeuw.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Halen

Halen (Halen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.