erfgoedobject

Gesloten hoeve en omgeving

bouwkundig / landschappelijk element
ID
21749
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21749

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Gesloten hoeve met omgeving
    Deze bescherming is geldig sinds

  • omvat de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • omvat de aanduiding als beschermd monument Gesloten hoeve
    Deze bescherming is geldig sinds

  • omvat de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve 1852
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Imposante gesloten hoeve, naar verluidt daterend van 1852. Belangrijk element in het landschap. Verankerde bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen), gegroepeerd rondom het geplaveide erf.

Ten oosten, inrijpoort met duifhuis, geflankeerd door de varkensstal en de melkplaats; verankerde korfboogpoort in een vlakke, kalkstenen omlijsting verrijkt met negblokken; afdekking door middel van een pannen schilddakje.

Ten noorden, boerenburgerhuis (nok loodrecht op de straat) van vijf traveeën en twee bouwlagen. Verhoogde begane grond met een gecementeerde plint en kalkstenen keldervensters. Rechthoekige vensters voorzien van kalkstenen dorpels. Rechthoekige deur in een vlakke kalkstenen omlijsting; kleine steektrap. Identieke achtergevel; de benedenvensters zijn beluikt en getralied. Zijgevel met schouderstukken en vlechtingen, aanleunende paardenstal met een rechthoekig deur in een vlakke, kalkstenen omlijsting. Sterk aangepaste stallingen in de zuidvleugel.

Ruime dwarsschuur in de westvleugel; verankerde korfboogpoorten in vlakke, kalkstenen omlijstingen en een rechthoekige, kalkstenen deur. Zijgevels voorzien van vlechtingen, top- en schouderstukken.


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

De gesloten hoeve is gelegen in de Ertsenrijkstraat en dateert van het midden van de 19de eeuw (1852). De landbouwgrond rond het complex maakt integrerend deel uit van de hoeve.

Op de kabinetskaart van de Ferraris (1770-1778) wordt ten zuiden van de huidige hoeve, aangeduid met het toponiem “Ertsenryck”, enkele losstaande gebouwen weergegeven. De omgeving van de hoeve bestaat uit omhaagde akkerpercelen, bos en weiland. Vandermaelen (1846-1854) geeft een gesloten hoeve weer te midden van grasland en akkers.

De imposante gesloten hoeve, daterend van 1852, is een belangrijk element in het landschap. Het hoevecomplex wordt omgeven door een tuin en enkele bospercelen en is vanop de straat toegankelijk via een metalen hek tussen hekpijlers dat uitgeeft op een geplaveide populierendreef. De omgeving ten noorden van de hoeve wordt bepaald door gras- en akkerland. Het weiland is langs de zijde van de Ertsenrijkstraat afgeboord door struikgewas. Het bebouwde perceel wordt begrensd door een geschoren meidoornhaag.

  • Onroerend Erfgoed Limburg, DL000299, Hoeve met onmiddellijke omgeving (J. Gyselinck, 1985).
  • Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden van Jozef Jean François de Ferraris, opgesteld tussen 1770-1778, schaal 1:11.520.
  • Topografische kaart van België, Philippe Vandermaelen, uitgegeven tussen 1846-1854, schaal 1:20 000.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2025: Gesloten hoeve en omgeving [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21749 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.