Gesloten hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Halen
Deelgemeente Halen
Straat Ertsenrijkstraat
Locatie Ertsenrijkstraat 115, Halen (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Halen (actualisaties: 23-10-2007 - 23-10-2007).
  • Adrescontrole Halen (adrescontroles: 12-11-2007 - 12-11-2007).
  • Inventarisatie Halen (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

is beschermd als monument Gesloten hoeve

Deze bescherming is geldig sinds 12-06-1986.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Gesloten hoeve met omgeving

Deze bescherming is geldig sinds 12-06-1986.

Beschrijving

Imposante gesloten hoeve, naar verluidt daterend van 1852. Belangrijk element in het landschap. Verankerde bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen), gegroepeerd rondom het geplaveide erf.

Ten oosten, inrijpoort met duifhuis, geflankeerd door de varkensstal en de melkplaats; verankerde korfboogpoort in een vlakke, kalkstenen omlijsting verrijkt met negblokken; afdekking door middel van een pannen schilddakje.

Ten noorden, boerenburgerhuis (nok loodrecht op de straat) van vijf traveeën en twee bouwlagen. Verhoogde begane grond met een gecementeerde plint en kalkstenen keldervensters. Rechthoekige vensters voorzien van kalkstenen dorpels. Rechthoekige deur in een vlakke kalkstenen omlijsting; kleine steektrap. Identieke achtergevel; de benedenvensters zijn beluikt en getralied. Zijgevel met schouderstukken en vlechtingen, aanleunende paardenstal met een rechthoekig deur in een vlakke, kalkstenen omlijsting. Sterk aangepaste stallingen in de zuidvleugel.

Ruime dwarsschuur in de westvleugel; verankerde korfboogpoorten in vlakke, kalkstenen omlijstingen en een rechthoekige, kalkstenen deur. Zijgevels voorzien van vlechtingen, top- en schouderstukken.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Halen

Halen (Halen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.