Burgerhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Halen
Deelgemeente Halen
Straat Generaal de Wittestraat
Locatie Generaal de Wittestraat 3, Halen (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Halen (actualisaties: 23-10-2007 - 23-10-2007).
  • Adrescontrole Halen (adrescontroles: 12-11-2007 - 12-11-2007).
  • Inventarisatie Halen (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Oorspronkelijk een breedhuis van het dubbelhuistype uit de tweede helft van de 18de eeuw, waarvan de twee rechtse traveeën thans bij nummer 1 behoren. Zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen).

Bakstenen gebouw, waarschijnlijk voorzien van een meuw parement, op een recente plint. Rechthoekige vensters in vlakke zandstenen omlijsting met licht vooruitspringende sleutel. De benedenvensters der tweede en derde travee zijn omgevormd tot een breed uitstalraam. Rechthoekige deur met tochtportaal in een gelijkaardige omlijsting en rondboogpoort in een vlakke, zandstenen omlijsting met afgeschuinde neg. De poorttravee werd in het begin van de 20ste eeuw verhoogd en voorzien van een puntgevelbekroning.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Generaal de Wittestraat

Generaal de Wittestraat (Halen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.