Boerenburgerhuis De Helm

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Halen
Deelgemeente Halen
Straat Markt
Locatie Markt 9, Halen (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Halen (actualisaties: 23-10-2007 - 23-10-2007).
  • Adrescontrole Halen (adrescontroles: 12-11-2007 - 12-11-2007).
  • Inventarisatie Halen (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Boerenburgerhuis De Helm

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

is beschermd als monument Boerenburgerhuis De Helm

Deze bescherming is geldig sinds 19-08-1985.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Dubbelhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), vermoedelijk daterend uit de eerste helft van de 19de eeuw.

Bakstenen gebouw op een licht verhoogde begane grond met beschilderde hoekbanden. Rechthoekige vensters, beluikt op de benedenverdieping, in een licht uitspringende, vlakke omlijsting van beschilderde hardsteen. Rechthoekige deur in een gelijkaardige omlijsting op neuten, en voorzien van een merkwaardig bovenlicht in de vorm van een tropee. Gevelbekroning door middel van een hoofdgestel met beschilderde hardstenen (?) architraaf en een houten kroonlijst op versierde klossen.

De vlakke, verankerde rondboogpoort van kalksteen, thans in de laatste travee van nummer 10 ingewerkt, geeft toegang tot een geplaveide binnenkoer met 19de-eeuwse hoevegebouwen, onder meer stallingen en dwarsschuur. Bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen), voorzien van rechthoekige muuropeningen onder houten lateien.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Markt

Markt (Halen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.