Burgerhuis De Grote Arend

Beschrijving

Enkelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), gevat tussen zijtrapgevels; jaartal 1614 op de houten tussendorpel der poort.

In 1925 werd het huis grondig gerestaureerd. Bakstenen gebouw op een gerestaureerde plint van ijzerzandsteen. Zandstenen puilijst en gelijksoortige lijst als verbinding voor de tussendorpels van de kruiskozijnen van de tweede bouwlaag. Licht uitspringend risaliet in de tweede travee, met een trapgevel bekroond. De muuropeningen der eerste bouwlaag dateren van de restauratie, de andere schijnen oorspronkelijk: kruiskozijnen in vlakke, zandstenen omlijsting met kwarthol beloop en negblokken, en een licht uitspringend geprofileerd kruis; gekoppelde ontlastingsboogjes van strekse baksteen.