erfgoedobject

Boerenburgerhuis

bouwkundig element
ID
21772
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21772

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenburgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd monument Boerenburgerhuis
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Boerenburgerhuis met tuin
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Imposant boerenburgerhuis, door middel van muurankers gedateerd 1824. Breedhuis van het dubbelhuistype, negen traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak (mechanische en Vlaamse pannen).

Verankerd bakstenen gebouw op een over de vijf rechtertraveeën verhoogde begane grond met kalkstenen keldergaten en een gecementeerde plint. Een bouwnaad, geaccentueerd door de gecementeerde hoekstenen van het woonhuis, scheidt de eerste vier traveeën van de vijf traveeën van het woonhuis. Rechthoekige vensters, beluikt op de eerste bouwlaag, in vlakke kalkstenen omlijstingen. Gelijkaardige omlijsting op neuten voor de rechthoekige deur en de verankerde rondboogpoort.

Bakstenen aanhorigheden onder pannen zadeldaken uit dezelfde periode, gelegen aan de achterzijde van het huis, onder meer de dubbele dwarsschuur, die uitziet op de Jacobssquare, in de pannen gedateerd 182(0?).


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

De dubbele dwarsschuur, die uitzag op de Jacobssquare (nu Raubrandplein), werd al kort na de inventarisatie gesloopt. Hierdoor resteert enkel het boerenburgerhuis met inrijpoort.

Na verkoop in 1988 raakte het pand in verval totdat alleen de onderste bouwlaag overbleef. In 2007 werd het heropgebouwd. Het bouwvolume en de voorgevel zijn een getrouwe reconstructie van de oorspronkelijke toestand.

  • Onroerend Erfgoed Limburg, Lopend archief, Halen, Boerenburgerhuis met tuin.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Boerenburgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21772 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.