Boerenburgerhuis

Gemeente Halen

• Inventarisatie Halen (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Boerenburgerhuis

is beschermd als monument Boerenburgerhuis

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Boerenburgerhuis met tuin

Beschrijving

Imposant boerenburgerhuis, door middel van muurankers gedateerd 1824. Breedhuis van het dubbelhuistype, negen traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak (mechanische en Vlaamse pannen).

Verankerd bakstenen gebouw op een over de vijf rechtertraveeën verhoogde begane grond met kalkstenen keldergaten en een gecementeerde plint. Een bouwnaad, geaccentueerd door de gecementeerde hoekstenen van het woonhuis, scheidt de eerste vier traveeën van de vijf traveeën van het woonhuis. Rechthoekige vensters, beluikt op de eerste bouwlaag, in vlakke kalkstenen omlijstingen. Gelijkaardige omlijsting op neuten voor de rechthoekige deur en de verankerde rondboogpoort.

Bakstenen aanhorigheden onder pannen zadeldaken uit dezelfde periode, gelegen aan de achterzijde van het huis, onder meer de dubbele dwarsschuur, die uitziet op de Jacobssquare, in de pannen gedateerd 182(0?).