erfgoedobject

Laathof

bouwkundig element
ID: 21778   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21778

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Laathof
  Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018

 • is aangeduid als beschermd monument Laathof
  Deze bescherming is geldig sinds 10-11-1975

 • is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Laathof en omgeving
  Deze bescherming is geldig sinds 10-11-1975

Beschrijving

Onlangs sterk gerestaureerd breedhuis van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen), bij de restauratie van zware dakkapellen voorzien; jaartal 1661 aangegeven door middel van muurankers op de rechterzijgevel en naar verluidt behorend tot de abdij Mariëndal.

Bakstenen gebouw afgewerkt met een muizentandfries onder de dakrand. Steekboogvormige, getraliede kloosterkozijnen in een vlakke zandstenen omlijsting met sponningbeloop. Steekboogdeur van zandsteen met een kwarthol beloop, en voorzien van een licht uitspringende sluitsteen en een ovaalrond, zandstenen bovenlicht. Onderkelderde opkamer in de eerste travee der achtergevel. Van een nieuw parement voorziene zijpuntgevels met aandaken, vlechtingen en schouderstukken.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1981


Relaties

 • Is deel van
  Halen
  Halen (Halen)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Laathof [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21778 (Geraadpleegd op 15-10-2019)