Jeneverstokerij

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Jeneverstokerij

Beschrijving

Voormalige jeneverstokerij (2de helft 19de eeuw), welke reeds omstreeks 1911 stilviel. Woonhuis in 1914 door brand vernield en nadien opnieuw opgebouwd. De bedrijfsgebouwen, met nok parallel aan de Gete, werden nadien omgevormd tot paardenstallingen. Bestaande uit vier onderscheiden delen. Woning van het dubbelhuistype, vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), met aanleunend gebouw van vier traveeën en twee bouwlagen, onder schilddak. Verankerd bakstenen gebouw op een gecementeerde plint. Gecementeerde ornamenten der voorgevel waarschijnlijk uit eind 19de eeuw. Rechthoekige vensters voorzien van kalkstenen lateien en lekdrempels; de andere elementen zijn gecementeerd. Rechthoekige deur in vlakke kalkstenen omlijsting op neuten en met bekronende druiplijst. Oorspronkelijke, rechthoekige poort, thans onder ijzeren I-balk, doch met kalkstenen posten voorzien van neuten en kapitelen. Later werd een tweede poort toegevoegd, eveneens onder I-balk doch met gecementeerde posten.

Haaks op de achtergevel, aan de Velpe, verankerd bakstenen dienstgebouw onder zadeldak (Vlaamse pannen) op uitgesneden houten modillons. Oculi en halfronde venstertjes.

Links van het woonhuis, aanleunend tegen de zijgevel, bakstenen gebouw van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen) op uitgesneden houten modillons. Volledig gedichte en gecementeerde gevel met steekboogvormige muuropeningen op de eerste bouwlaag en rechthoekige vensters op de tweede. Rechthoekige poort in de laatste travee, voorzien van natuurstenen posten op neuten.

Aanvullende informatie

Rechts tegen de voorgevel hangt een hardstenen gedenkplaat voor de "Zwarte Duivels" tijdens de Eerste Wereldoorlog en de Karabiniers Wielrijders van het 2de regiment van tijdens de Tweede Wereldoorlog. Onder de plaat hangt een ijzeren bloembakhouder. Boven de gedenkplaat hangt een kleine gedenkplaat van 1984 die de er naast gelegen brug over de Gete de benaming van "Pioniers-Pontonniers-Cyclisten brug" geeft, als herinnering aan de gebeurtenissen bij de slag bij Hallen, 1941.