Semi-gesloten hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Halen
Deelgemeente Halen
Straat Oude Leuvensebaan
Locatie Oude Leuvensebaan 1-3, Halen (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Halen (actualisaties: 23-10-2007 - 23-10-2007).
  • Adrescontrole Halen (adrescontroles: 12-11-2007 - 12-11-2007).
  • Inventarisatie Halen (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Semi-gesloten hoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Semi-gesloten hoeve van het eind van de 18de - begin 19de eeuw. Bakstenen gebouwen, witgekalkt aan de erfzijde, onder zadeldaken (Vlaamse pannen, mechanische pannen voor het woonhuis), gegroepeerd rondom het rechthoekig erf, door een hek van de straat afgesloten.

Ten noordoosten, woonhuis (nok parallel aan de straat) van vijf traveeën en oorspronkelijk één bouwlaag, met één bouwlaag verhoogd; gecementeerde voorgevel met dito decoratie; getoogde vensters en deur in een rechthoekige, gecementeerde omlijsting met licht uitspringende sluitsteen; oorspronkelijk beluikte benedenvensters.

Ten zuiden van het erf, dwarsschuur van vier traveeën voorzien van een bakstenen korfboogpoort; van de vroegere datering (1802) door middel van muurankers bleven alleen de twee laatste ankers bewaard. De west- en noordvleugel omvatten stallingen met sterk aangepaste gevelordonnantie.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Halen

Halen (Halen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.