erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
21793
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21793
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen, uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen) rondom een rechthoekig erf, dat open is aan de straatkant.

De hoofdvleugel (nok parallel aan de straat) omvat de stal en dwarsschuur in de vier eerste traveeën, en het anderhalf hoog woonhuis in de volgende vier. Getoogde vensters op de benedenverdieping: dito woonhuis- en staldeur; rechthoekige vensters onder houten lateien op de halve verdieping; rechthoekige schuurpoort onder houten latei.

Dienstgebouwen in twee lagere vleugels, haaks op de voorgevel (zadeldaken met Vlaamse pannen). Typisch bakstenen kapelletje, uitgespaard in de zijgevel der rechtervleugel.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve met losse bestanddelen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21793 (Geraadpleegd op )