erfgoedobject

Parochiekerk Sint-Pancratius

bouwkundig element
ID
21798
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21798

Juridische gevolgen

Beschrijving

Classicistische zaalkerk van 1767, afhankelijk van de kartuizerij van Zelem. Omgevend, ommuurd kerkhof. Bakstenen gebouw op een ijzerzandstenen plint en met gebruik van kalksteen voor het portaal en voor de negblokken en onderdorpels der vensters.

De plattegrond beschrijft een ingebouwde, vierkante westtoren, een éénbeukig schip van vier traveeën, een koor van een rechte travee met vlakke sluiting en een rechthoekige, lage sacristie achter het koor. Twee recente zijkapellen aan weerszij van het koor (1938-1939).

Westtoren met kalkstenen rondboogportaal met holrond beloop, ingeschreven in een rechthoekige omlijsting afgewerkt met vlakke, licht uitspringende imposten en sluitsteen, en bekroond met een smalle druiplijst. Bekronend rondboogvenster. Elke zijde van de bovenbouw is voorzien van een rondboogvormig galmgat. Rondboogvensters in noord- en zuidgevels van het schip.

Vlak plafond, afgewerkt met twee omlopende lijsten, geschraagd door licht uitspringende pilasters. Gelijkaardige afdekking van het koor.

Mobilair: Piëta, gepolychromeerd hout (18de eeuw); madonna, gepolychromeerd hout (18de eeuw).

Classicistisch altaar met gepolychromeerd houten beelden van Sint-Catharina en Sint-Magdalena (18de eeuw).

Twee biechtstoelen, eik (18de eeuw). Grafsteen van de eerste pastoor A. Stockmans, 1779.


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Parochiekerk Sint-Pancratius [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21798 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.