erfgoedobject

Zavelhof

bouwkundig element
ID: 21800   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21800

Beschrijving

Alleenstaand herenhuis met kern uit de eerste helft van de 19de, eind 19de - begin 20ste eeuw als buitenhuis ingericht met toevoeging van het dienstgebouw. Beide gebouwen zijn thans onbewoond en afbraak is aan de gang. Ruim park met vijver en enkele oude bomen, doch volledig verwilderd. Desolaat geheel.

Bakstenen woonhuis van acht traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (kunstleien). Oorspronkelijke straatgevel, voorzien van rechth. vensters met arduinen lateien en lekdrempels. De voorgevel werd in het begin van de 20ste eeuw voorzien van verschillende uitbouwsels en gevelverhogingen.

Het dienstgebouw, dat ook de stallingen omvat, dateert uit het eind van de 19de eeuw. Bakstenen gebouw met versiering van gesinterde baksteen, zes traveeën onder zadeldak, waarvan de leien bedekking grotendeels verdwenen is. Torenachtige verhoging van de vierde en vijfde travee. Rondboogvormige muuropeningen.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1981


Relaties

  • Is deel van
    Zelk
    Halen (Halen)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Zavelhof [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21800 (Geraadpleegd op 22-10-2019)