erfgoedobject

Parochiekerk Sint-Lambertus

bouwkundig element
ID: 21803   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21803

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neoromaanse kruisbasiliek uit de tweede helft van de 19de eeuw. Baksteenbouw met afwerking van hardsteen. Centrale aanleg in de vorm van een Grieks kruis, gevormd door middenbeuk en transeptarmen, samen drie traveeën, gecombineerd met een longitudinale aanleg, gevormd door de westtoren, de middenbeuk met zijbeuken en het koor van een rechte travee met absidiale sluiting, geflankeerd door sacristieën.

De kruising is overwelfd door middel van een koepel, de andere delen door kruisribgewelven op consoles.

Mobilair: Sint-Apollonia, gepolychromeerd hout (16de eeuw). Twee Lodewijk XV-biechtstoelen (18de eeuw).


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs : Schlusmans, Frieda
Datum  : 1981

Aanvullende informatie

Het orgel in zijn huidige gestalte is een samenraapsel (door Geurts? of Joris) van vrij geringe waarde. Het bevat echter een belangrijke hoeveelheid oud pijpwerk van goede makelij, wellicht daterend uit de 18de eeuw.

  • Beschermingsdossier DL002296, 20 orgels in Limburg (digitaal dossier, S.N. 2003).

Auteurs : Elsen, Liedewij


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Parochiekerk Sint-Lambertus [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21803 (Geraadpleegd op 24-05-2019)