Het Geesthuys met schuur

Gemeente Halen

• Inventarisatie Halen (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Het Geesthuys met schuur

omvat de bescherming als monument Het Geesthuys: schuur
gelegen te Gennepstraat 22 (Halen)

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Het Geesthuys: woning, park, omwalling en weilanden

Beschrijving

Alleenstaand breedhuis van het dubbelhuistype, vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), uit de tweede helft van de 19de eeuw. Gelegen in een mooi park met enkele oude bomen. De ligging op een omgrachte kavel (omgrachting gedeeltelijk bewaard), wijst op een oude inplanting.

Witgekalkte baksteenbouw op verhoogde begane grond. Licht vooruitspringend risaliet in de middentravee met trapgevelbekroning. Getoogde vensters met beschilderde hardstenen lekdrempels en getoogde deur. Zeer breed dienstgebouw onder zadeldak, haaks op de achtergevel, omvat de voormalige stallingen en langsschuur.