erfgoedobject

Het Geesthuys met schuur

bouwkundig element
ID: 21805   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21805

Juridische gevolgen

Beschrijving

Alleenstaand breedhuis van het dubbelhuistype, vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), uit de tweede helft van de 19de eeuw. Gelegen in een mooi park met enkele oude bomen. De ligging op een omgrachte kavel (omgrachting gedeeltelijk bewaard), wijst op een oude inplanting.

Witgekalkte baksteenbouw op verhoogde begane grond. Licht vooruitspringend risaliet in de middentravee met trapgevelbekroning. Getoogde vensters met beschilderde hardstenen lekdrempels en getoogde deur. Zeer breed dienstgebouw onder zadeldak, haaks op de achtergevel, omvat de voormalige stallingen en langsschuur.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs : Schlusmans, Frieda
Datum  : 1981


Relaties

  • Is deel van
    Zelem
    Zelem (Halen)

  • Is gerelateerd aan
    Parkje van het Geesthuys
    Gennepstraat 22 (Halen)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Het Geesthuys met schuur [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21805 (Geraadpleegd op 26-05-2019)