Afspanning Den Hert

Beschrijving

T-vormig verankerd volume in traditionele bak- en zandsteenstijl onder zadeldak (pannen), in kern opklimmend tot het eerste kwart van de 17de eeuw. Oudste vermelding gaat terug tot 1610; historici brengen dit gebouw in verband met het hof dat samen met een eerste kerkje uitgroeide tot het dorpscentrum (zie inleiding). Leengoed van de heren van Grimbergen en toebehoord aan vooraanstaande lokale families (bijvoorbeeld in de 18de eeuw eigendom van de familie de Beughem de Houtem).

Oorspronkelijk complex bestond uit een woonhuis met traptoren, schuur en stallingen, brouwerij, vijver, tuin, weide en boomgaard, omgeven door een wal, toegankelijk via twee poorten. Later de gebouwen ten dele afgebroken (bijvoorbeeld poorten, schuur, stallingen, traptoren). Verdeeld over twee eigendommen (zie gelijke nokhoogte met nummer 20); sinds 1991 drastisch aangepast.

Volume parallel aan de straat bevat nog oude kern (zie zijpuntgevels). Haaks aansluitende achterbouw met bewaarde oorspronkelijke structuur; onregelmatige travee-indeling en twee bouwlagen; dak in overkraging gebouwd, oversteek rust op geprofileerde houten modillons; getrapte dakkapel; aangepaste rechthoekige muuropeningen, op de bovenverdieping bewaarde kruiskozijnen met natuurstenen omlijsting; in de zijgevel sporen van de oude traptoren en van deuropeningen. Intacte oorspronkelijke dakstructuur met moer- en kinderbalkconstructie; de bekleding van de gevels met halfsteens parement werd zonder vergunning uitgevoerd en door de gemeente stilgelegd.

• HONINGS A., Bijdrage tot de geschiedenis van Lippelo, 2 delen, Sint-Amands, 1981-1987, deel 1, p. 34-42.
  • VERBESSELT J., Het parochiewezen in Brabant tot het einde van de 13de eeuw. Tussen Zenne, Schelde en Rupel, Pittem, p. 301, 302, 304.

Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle