Kasteel Lobos en hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Halen
Deelgemeente Zelem
Straat Lobosstraat
Locatie Lobosstraat 1, 2, Halen (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Halen (actualisaties: 23-10-2007 - 23-10-2007).
  • Adrescontrole Halen (adrescontroles: 12-11-2007 - 12-11-2007).
  • Inventarisatie Halen (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Kasteel Lobos en hoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beschrijving

Kasteel met hoeve, gelegen in een mooi park met enkele merkwaardige bomen en resten van de oorspronkelijke omgrachting; bereikbaar langs een gekasseide dreef van Amerikaanse eiken, met een inrijhek aan het einde ervan.

Alleenstaand Landhuis uit de 19de eeuw met verschillende 20ste-eeuwse gevelaanpassingen. Breedhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (kunstleien), aan de linkerzijde geflankeerd door een iets hogere toren van één travee, eveneens onder schilddak. Beschilderd bakstenen gebouw op verhoogde begane grond. Aangepaste rechthoekige vensters onder metalen lateien en dito deur met arduinen pui. Gietijzeren pui en balkon aan achtergevel.

Langgestrekte kasteelhoeve met ordonnantie: woonhuis-stal-dwarsschuur. Tien traveeën (?) en anderhalve bouwlaag onder zadeldak (kunstleien); 19de-eeuws uitzicht doch mogelijk oudere kern. Witgekalkte baksteenbouw met resten van het oorspronkelijk vakwerk bewaard in de achtergevel en de stijlen der schuurpoort. Rechthoekige vensters onder houten lateien, beluikt op de eerste bouwlaag Twee rechthoekige deuren onder houten lateien, aangepaste stalpoort en oorspronkeliike schuurpoort.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Zelem

Zelem (Halen)

is gerelateerd aan Kasteelpark Lobos

Lobosstraat 1, 2 (Halen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.