is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Oude Pastorij
Deze vaststelling is geldig sinds
is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kartuizerklooster Sint-Jansberg met omgeving
Deze vaststelling is geldig sinds
is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Kartuizerklooster Sint-Jansberg met omgeving
Deze bescherming is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Oude Pastorij
Deze vaststelling was geldig van tot
U-vormige hoeve, uit de eerste helft van de 19de eeuw(?), met de open zijde van het erf naar de straatkant gericht. Mooie ligging in een gaaf bewaard landschap. Restauratie is aan de gang.
Bakstenen gebouwen, vroeger witgekalkt, onder zadeldaken (Vlaamse pannen), afgewolfd aan de zijvleugels, gelegen rondom een rechthoekig erf, door een lange muur en enkele recente dienstgebouwen van de straat afgesloten.
Woonhuis in het midden der centrale vleugel (nok parallel aan de straat). Dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen op een verhoogde begane grond met gepikte plint. Klimopbegroeiing tegen de voorgevel. Rechthoekige vensters voorzien van houten lateien en beschilderde lekdrempels, en rechthoekige deur onder houten latei. Het woonhuis is aan weerszij geflankeerd door licht vooruitspringende stallingen van elk drie traveeën, met aangepaste ordonnantie.
Ruime dwarsschuren in de haakse vleugels, elk van drie traveeën en voorzien van een verankerde bakstenen korfboogpoort; getoogde vensters en rechthoekige deuren onder houten latei.
Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)