erfgoedobject

Hoeve Oude Pastorij

bouwkundig element
ID
21814
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21814

Juridische gevolgen

Beschrijving

U-vormige hoeve, uit de eerste helft van de 19de eeuw(?), met de open zijde van het erf naar de straatkant gericht. Mooie ligging in een gaaf bewaard landschap. Restauratie is aan de gang.

Bakstenen gebouwen, vroeger witgekalkt, onder zadeldaken (Vlaamse pannen), afgewolfd aan de zijvleugels, gelegen rondom een rechthoekig erf, door een lange muur en enkele recente dienstgebouwen van de straat afgesloten.

Woonhuis in het midden der centrale vleugel (nok parallel aan de straat). Dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen op een verhoogde begane grond met gepikte plint. Klimopbegroeiing tegen de voorgevel. Rechthoekige vensters voorzien van houten lateien en beschilderde lekdrempels, en rechthoekige deur onder houten latei. Het woonhuis is aan weerszij geflankeerd door licht vooruitspringende stallingen van elk drie traveeën, met aangepaste ordonnantie.

Ruime dwarsschuren in de haakse vleugels, elk van drie traveeën en voorzien van een verankerde bakstenen korfboogpoort; getoogde vensters en rechthoekige deuren onder houten latei.


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Kartuizerklooster Sint-Jansberg met omgeving

  • Is deel van
    Zelem


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve Oude Pastorij [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21814 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.