Gemeentehuis van Lippelo

Beschrijving

Voormalig gemeentehuis, nu Gemeentelijke Openbare Bibliotheek. Dubbel rijhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (nok parallel aan de straat, kunstleien) met lagere annex van één travee en één bouwlaag onder plat dak in neo-Vlaamserenaissance-stijl uit 1875, naar ontwerp van L. Blomme (zie arduinen gevelsteen, rechts van het portaal).

Bak- en zandstenen lijstgevel met snijvoegwerk; arduinen sokkel. Kordonvormende lekdrempel, puilijst met uitgespaarde rechthoekige gevelvlakken en speklagen als horizontale accenten. Verticaliserend middenrisaliet met portaal, zandstenen balkon met smeedijzeren leuning en met trapgevel, gekenmerkt door cartouche met wapenschild in geveltop, overhoekse pinakels en bolornamenten. Houten kroonlijst waaronder consoles alterneren met steigergaten.

Segmentboogvormige kruiskozijnen met ontlastingsboog, op gelijkvloers getralied; deur met zandstenen latei op consoles en bovenlicht met tussenstijl. Aangebouwde rechthoekige poort met latei op consoles en met lekdrempel; decoratief metselwerk; kordonvormende lekdrempel als kroonlijst; geeft toegang tot achterliggende gebouwen (chiro en fanfare).

• Provinciaal Archief Antwerpen, Schoolgebouwen. Lippelo, dossier 4, plannen S 21.

Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle