erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID: 21843   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21843

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018

Beschrijving

Neoclassicistisch getint herenhuis. Breedhuis van het dubbelhuistype, drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, met huidig uitzicht uit de tweede helft van de 19de eeuw, doch oudere kern van twee bouwlagen (18de eeuw?), zichtbaar in de linkerzijgevel.

Bakstenen gebouw met een bepleisterde en beschilderde lij stgevel op een arduinen plint; aflijnende imitatiehoekbanden voor de gevel en het middenrisaliet; geprofileerde puilijst; schijnvoegen op de benedenverdieping. Rechthoekige vensters, op de bovenverdieping in een geriemde stucomlijsting met oren; hardstenen lekdrempels en ijzeren borstweringen; rechthoekig balkon met ijzeren hek aan het deurvenster der bel-etage. Getoogde poort in een geblokte, hardstenen omlijsting. Houten kroonlijst op klossen. Zijgevels met aandak en vlechtingen; in de linkerzijgevel is een vroegere dakhelling met vlechtingen zichtbaar.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1981


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Herenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21843 (Geraadpleegd op 20-07-2019)