Herenhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Hasselt
Deelgemeente Hasselt
Straat Aldestraat
Locatie Aldestraat 38, Hasselt (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Hasselt (actualisaties: 27-09-2007 - 18-10-2007).
  • Adrescontrole Hasselt (adrescontroles: 09-11-2007 - 09-11-2007).
  • Inventarisatie Hasselt (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Herenhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Neoclassicistisch getint herenhuis. Breedhuis van het dubbelhuistype, drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, met huidig uitzicht uit de tweede helft van de 19de eeuw, doch oudere kern van twee bouwlagen (18de eeuw?), zichtbaar in de linkerzijgevel.

Bakstenen gebouw met een bepleisterde en beschilderde lij stgevel op een arduinen plint; aflijnende imitatiehoekbanden voor de gevel en het middenrisaliet; geprofileerde puilijst; schijnvoegen op de benedenverdieping. Rechthoekige vensters, op de bovenverdieping in een geriemde stucomlijsting met oren; hardstenen lekdrempels en ijzeren borstweringen; rechthoekig balkon met ijzeren hek aan het deurvenster der bel-etage. Getoogde poort in een geblokte, hardstenen omlijsting. Houten kroonlijst op klossen. Zijgevels met aandak en vlechtingen; in de linkerzijgevel is een vroegere dakhelling met vlechtingen zichtbaar.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Aldestraat

Aldestraat (Hasselt)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.