Eenheidsbebouwing Antverpia

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Hasselt
Deelgemeente Hasselt
Straat Bampslaan
Locatie Bampslaan 26-28, Hasselt (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Hasselt (actualisaties: 27-09-2007 - 18-10-2007).
  • Adrescontrole Hasselt (adrescontroles: 09-11-2007 - 09-11-2007).
  • Inventarisatie Hasselt (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Eenheidsbebouwing Antverpia

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Twee breedhuizen die samen één geheel vormen; enkelhuizen met een verspringend aantal traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (kunstleien) met dakkapel, uit het begin van de 20ste eeuw, gebouwd naar ontwerp van architect F. Verbraeken (gevelsteen).

Bakstenen gebouw op een hardstenen plint; licht verhoogde begane grond. Risaliet in de eerste travee, bekroond met een puntgevel met houten windbord; kroonlijst boven de overige traveeën; witgeschilderde banden en dito kordonlijsten; paneel met opschrift "ANTVERPIA", en wapenschild van Antwerpen onder het venster der puntgeveltop; panelen met keramiektegels op de borstweringen der tweede bouwlaag. Rechthoekige vensters met hardstenen dorpels en witgeschilderde sluit- en aanzetstenen in de ontlastingsbogen. Gelijkaardige deuren.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Bampslaan

Bampslaan (Hasselt)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.