erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID: 21853   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21853

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018

Beschrijving

Imposant, neoclassicistisch getint herenhuis; hoekhuis van drie bouwlagen en zeven traveeën aan de Bampslaan, één afgeschuinde hoektravee, en zes traveeën aan de Geraertsstraat, onder afgewolfd zadeldak (mechanische pannen), uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Gecementeerde bakstenen gevel met beraapte, inspringende banden op de benedenverdieping. Hoekbanden, waarmee ook het middenrisaliet is afgelijnd. Horizontale gevelritmering door middel van de muurbanden op de benedenverdieping, de puilijst, de kordon vormende onderdorpels en de geprofileerde kroonlijst. Stucversiering aan vensters, borstweringen en onder de dakrand. Rondboogvormige benedenvensters, en dito deuren, rechthoekige bovenvensters, met druiplijst op de tweede bouwlaag; op de bel-etage van hoektravee en middenrisaliet, een deurvenster met balkon op consoles.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs : Schlusmans, Frieda
Datum  : 1981


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Herenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21853 (Geraadpleegd op 23-05-2019)