Herenhuis

Gemeente Hasselt

• Actualisatie Hasselt (actualisaties: 27-09-2007 - 18-10-2007).
  • Adrescontrole Hasselt (adrescontroles: 09-11-2007 - 09-11-2007).
  • Inventarisatie Hasselt (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Herenhuis

Beschrijving

Imposant, neoclassicistisch getint herenhuis; hoekhuis van drie bouwlagen en zeven traveeën aan de Bampslaan, één afgeschuinde hoektravee, en zes traveeën aan de Geraertsstraat, onder afgewolfd zadeldak (mechanische pannen), uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Gecementeerde bakstenen gevel met beraapte, inspringende banden op de benedenverdieping. Hoekbanden, waarmee ook het middenrisaliet is afgelijnd. Horizontale gevelritmering door middel van de muurbanden op de benedenverdieping, de puilijst, de kordon vormende onderdorpels en de geprofileerde kroonlijst. Stucversiering aan vensters, borstweringen en onder de dakrand. Rondboogvormige benedenvensters, en dito deuren, rechthoekige bovenvensters, met druiplijst op de tweede bouwlaag; op de bel-etage van hoektravee en middenrisaliet, een deurvenster met balkon op consoles.